Reisverhaal Zuid-Afrika - ‘Apartheid of gelijkheid?’

Reisverhaal Zuid-Afrika – ‘Apartheid of gelijkheid?’

Kaapstad Zuid-Afrika

Ondergedompeld in de historie en het persoonlijke verhaal van Nelson Mandela, rijden wij gretig Kaapstad binnen als afsluiter van onze indrukwekkende reis door Zuid-Afrika. Eén onderdeel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis is de verdrijving van 60.000 mensen uit hun huizen in de wijk ‘District 6’ waar een museum aan gewijd is.

Reisverhaal Zuid-Afrika - ‘Apartheid of gelijkheid?’

District 6 museum

Bij binnenkomst spreekt een wat tengere man met een wit keppeltje ons aan. Hij lijkt het fantastisch te vinden dat Europeanen geïnteresseerd zijn in de Afrikaanse geschiedenis. De beste man werkt in het museum; hij heeft er zelfs een boekje over geschreven dat hij aan iedere bezoeker probeert te verkopen. Hij schetst op theatrale wijze hoe zijn familie slachtoffer is geworden van apartheid en vraagt zich hardop af hoe het ooit mogelijk is geweest dat men onderscheid maakte op basis van ras en huidskleur. Ik vraag me hetzelfde af.

Reisverhaal Zuid-Afrika - ‘Apartheid of gelijkheid?’

Museum Kaapstad

Na een indrukwekkende tocht door het museum, zijn manlief en ik er een beetje stil van en we treffen dezelfde man aan in een hoekje bij de ingang. Hij is druk bezig met het tellen van het geld dat het museum die dag heeft opgehaald aan entreegelden. Kleine zweetdruppeltje bungelen aan de onderkant van het keppeltje. Ik loop op hem af omdat ik nog wel 100 vragen heb welke alleen maar beantwoord kunnen worden door een ervaringsdeskundige. Hij snauwt me af, wijst naar het boekje dat hij verkoopt en antwoordt in driewoordzinnen. Wat een teleurstelling…..

Reisverhaal Zuid-Afrika - ‘Apartheid of gelijkheid?’

Maikel en ik vertrekken en werpen nog een laatste blik op de entree waar tevens de toegangsprijzen vermeld staan. Wat lees ik? ‘Entree R5 voor Zuid-Afrikaanse en Afrikaanse studenten’ (zoek de verschillen) en ‘entree R15 voor internationale studenten’. Nu breekt mijn klomp! Waren we niet in het walhalla van gelijkheid? Maikel probeert me nog tegen te houden, maar ik ben onvermurwbaar en confronteer onze gierige vriend hier mee. Er ontstaan direct nog meer zweetdruppels op het voorhoofd van Dagobert Duck en hij stamelt dat hij geen tijd heeft. Ik geef niet op en uiteindelijk mompelt hij dat hij de regels eigenlijk ook niet begrijpt. Teleurgesteld druipen we af en zo verliest Kaapstad een heel klein beetje haar glans.

Benieuwd naar wat mij nog meer meemaakten in Afrika? Klik dan hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.