Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

1. Startpunt wandeling: Place de la Bastille

Deze titel is dubbelzinnig. De wortels van de Franse historie liggen diep geworteld op dit plein omdat de bestorming van de voormalige gevangenis het startpunt betekende van de Franse Revolutie. Wanneer je langzaam een rondje draait op dit immense plein, kun je je voorstellen dat hier voorheen een enorm burcht stond die werd gebouwd om Parijs te beschermen tegen aanvullen van buitenaf. Dit fort kreeg als snel een andere bestemming, namelijk die van een gevangenis. Midden op het plein steekt ‘Colonne de Juillet’ overal boven uit. Dit beeld is een gedenkteken voor de Parijse Revolutie in 1830 en de Februarirevolutie in 1848.

Adres: Pl. de la Bastille, 75004 Paris

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

2. Loop 6 minuten naar ‘Place des Vosges’

Twee keer knipperen met je ogen en je waant jezelf in de 17e eeuw. Je begeeft je namelijk op het oudste plein van Parijs dat volledig intact is gebleven, inclusief de omringende huizen. Dit plein ligt midden in de wijk ‘Marais’, dat gezien wordt als een verzamelplaats van adel, liefde, kunst en artiesten. Place des Vosges gaat terug naar 1604 toen koning Hendrik IV een koninklijk paviljoen liet bouwen. Zeven jaar later werd dit paviljoen voltooid en kreeg de naam ‘Place Royale’. Heb je drankjes en versnaperingen bij je? Dan is dit zo’n oase van rust, midden in het drukke Parijs, waar jij en ‘the family’ kunnen picknicken en chillen.

Adres: Pl. des Vosges, 75004 Paris

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

3. Loop 16 minuten naar ‘Hôtel de Ville’, via ‘Rue Rivoli’

Onderweg naar het stadhuis van Parijs, Hôtel de Ville, pik je een stuk van de bekendste winkelstraat van de stad mee. Rue Rivoli verblijdt je met ontelbare winkels en beroemde merken. Vergeet af en toe niet om je heen te kijken; de monumentale panden in klassieke bouwstijl gaan op in het moderne stadsleven.

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

Parijs wordt al bijna zeven eeuwen bestuurd vanuit dit gebouw. Vertel jouw kids dat jullie kijken naar een herbouw van het origineel omdat dat in 1871 in brand gestoken. Wist je dat de regering 230 beeldhouwers inhuurde om 338 figuren te laten maken in en op het stadhuis? Vertel jouw kinderen ook dat de sfeer meer dan gezellig is wanneer schaatsbanen en markten het plein overnemen. Vroeger echter, werden criminelen terechtgesteld op deze plek. De guillotine en vierendeling zijn voorbeelden van straffen die hen te wachten stonden. Wil je Hôtel de Ville van binnen bekijken? Rondleidingen en groepstours zijn enkel mogelijk wanneer je hiervoor reserveert bij het ‘Protocol Department’.

Adres: Pl. de l’Hôtel de Ville, 75004 Paris

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

4. Loop 9 minuten naar ‘Cathédrale Notre-Dame de Paris’

Je staat oog in oog met misschien wel de bekendste kathedraal van de wereld. Toen gestart werd met de bouw in 1163 zou het nog 200 jaar duren voordat deze af was. Men besloot de kerk namelijk steeds groter te maken. Tijdens de Franse Revolutie raakte de kathedraal flink beschadigd. Net als tijdens de brand die in april 2019 op de zolder uitbrak. De schade was enorm; er raakte gelukkig niemand gewond. Een slordige 1 miljard euro werd in een korte tijd gedoneerd om het herstel van de kathedraal te financieren. Schrijver Victor Hugo bezorgde de kerk wereldfaam met zijn boek ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’. In dit wereldberoemde verhaal wordt Quasimodo, een misvormde man met een bochel, verliefd op het mooie zigeunermeisje Esmeralda. Voorleestip voordat je Parijs bezoekt met je gezin!

Adres: 6 Parvis Notre-Dame – Pl. Jean-Paul II, 75004 Paris

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

5. Loop 33 minuten naar ‘Place de la Concorde’

‘Place de la Concorde’, dat pas vanaf 1795 ook daadwerkelijk zo werd genoemd, werd in 1772 ontworpen in de vorm van een enorme achthoek. De Franse Revolutie liet weinig heel van het plein en kreeg als tweede naam ‘Place de la Révolution’. Meer dan duizend executies hebben plaats gevonden op dit plek. Na de Franse Revolutie werd een guillotine geplaatst en een beeld dat symbool stond voor vrijheid. De obelisk van 23 meter hoog diende in 1836 als opvulling van de leegte die de verwoestingen hadden achtergelaten. Deze ‘Naald van Cleopatra’ werd in de 19e eeuw door Egypte geschonken. Ben je benieuwd hoe men een paar honderd jaar geleden een immense obelisk vervoerde? Bestudeer dan het voetstuk van de obelisk; hier vind je afbeeldingen van machines die voor het vervoer werden gebruikt. Draai vervolgens langzaam een rondje wanneer je op het plein staat. Ga met de kids op zoek naar de acht hoeken die allemaal een eigen, Franse stad vertegenwoordigen: Bordeaux, Brest, Lille, Lyon, Marseille, Nantes, Rouen en Strassbbourg.

Adres: Place De La Concorde, 75008 Paris

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

6. Vervolg in 15 minuten de wandelroute naar ‘Champs-Élysées’

Welkom op de bekendste winkelstraat van Parijs! Deze enorme laan loopt van het Louvre in het centrum tot aan zakenwijk la Défense in het westen van Parijs. De ‘Champs-Élysées’ verkreeg haar status door de exclusieve boetieks van grote modehuizen en bekende winkelketens die hier gevestigd zijn. Om haar luxueuze uitstraling te behouden eist het stadsbestuur van Parijs dat logo’s en reclame-uitingen enkel in de kleur wit worden gedaan. ‘Kijken en niet kopen’ zul je hier ongetwijfeld in de praktijk brengen; de exclusieve winkels kennen hun prijs. Dat kun je je ook wel voorstellen als je weet dat bedrijven bijna 1 miljoen euro per jaar betalen voor een pand van 100 m².

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

Sla deze iconische plek echter niet over! De Champ-Élysées huisvest ook een aantal betaalbare winkels en jouw kinderen kijken ongetwijfeld hun ogen uit. Zijn Parijzenaren trots op dit stukje van hun stad? Absoluut! De H&M wordt geweerd omdat de inwoners van Parijs van mening waren dat de komst van deze keten het imago van de ‘avenue’ zou verpesten. De Champs-Élysées is ook het decor voor verschillende evenementen en militaire parades.

Adres: Av. des Champs-Élysées, 75008 Paris

7. Pauzeer bij ‘Starbucks’ aan de ‘Champs-Élysées’

Voor jouw cafeïne rush en een lekkernij, stop je bij ‘Starbucks’ in ‘Galerie des Arcades’ aan de ‘Champs-Élysées’. Fayenne is fan en vindt dit een zeer geschikte plek om te pauzeren. Je strijkt neer in een schilderachtige galerij, het personeel is vriendelijk en de koffie is zoals je ‘m kent van Starbucks. De Parijzenaren waren toentertijd minder te spreken over de komst van deze Stabucks en de MacDonalds. Zij zijn van mening dat deze ketens het exclusieve imago van de Champs-Élysées hebben aangetast. We kunnen ons dit voorstellen en genieten tegelijk van een zalige ijskoffie en zoete taartjes…..

Adres: 76-78 Av. des Champs-Élysées, 75008 Paris

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

8. Loop door op ‘Champs-Élysées’ tot de ‘Arc de Triomphe’

Wat een drukte hè! De triomfboog ‘Arc de Triomphe’ is in opdracht van Napoleon gebouwd; het bouwwerk was echter nog niet af toen hij overleed. Afgekeken van Romeinse triomfbogen werd de Arc afgewerkt met reliëfs die belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis weergeven. In de muren vind je namen van generaals en officieren. Maar liefst 12 straten komen uit op het plein ‘Place Charles de Gaulle’ en dat is ook de reden dat je het beste de ondergrondse voetgangerstunnel kunt gebruiken om de boog te bereiken. De vlam die hier eeuwig brandt, staat op het graf van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die in 1923 onder de Arc is begraven. Je conditie testen? Beklim dan 350 treden naar de top van de Arc de Triomphe.

Adres: Pl. Charles de Gaulle, 75008 Paris, Frankrijk

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

9. Loop 30 minuten naar ‘La tour Eiffel’

Last best? Dat mogen jullie zelf invullen :P. Dit monument van de stad Parijs spreekt in ieder geval tot de verbeelding van jouw kids. De Eiffeltoren is n.a.v. de wereldtentoonstelling ontworpen door ‘Gustav Eiffel’ en bestaat uit 12000 ijzeren elementen. Meneer Eiffel kon toen niet bedenken dat zijn meesterwerk jaarlijks 6 miljoen bezoekers zou trekken….. Het is als een wonder te beschouwen dat 120 jaar geleden dit icoon van 300 meter hoog gebouwd kon worden. Schrik niet als de toren zwiept wanneer je deze beklimt, de Eiffeltoren geeft mee met de wind. In de winter krimpt de toren acht centimeter; hij zet weer uit wanneer de temperatuur stijgt. Gek feitje? Lang geleden sprong een vrouw van de Eiffeltoren omdat ze haar leven wilde beëindigen. Ze kwam op een auto terecht en trouwde, na haar herstel, met de chauffeur. Klik hier voor het bestellen van tickets. 

Adres: Champ de Mars, 5 Av. Anatole France, 75007 Paris

Wandelroute hoogtepunten Parijs – 9x Tips

Op zoek naar meer toffe, gratis wandelroutes door Parijs? Klik dan hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.