Wandelroute Alicante – 8x Tips

Wandelroute Alicante met kinderen – 8x Tips

Wandelroute Alicante met kinderen – 8x Tips

1. Startpunt wandelroute Alicante: vershal ‘Mercat Central d'Alacant’

Het startpunt van deze samengestelde wandeling is de Art Nouveau vershal ‘Mercat Central d’Alacant’. Je hebt de auto geparkeerd bij ‘Parking Alfonso El Sabio’ en legt deze volledige route te voet af. Deze verzamelplaats van verse, voornamelijk lokale, producten is op werkdagen open van 7.00 uur tot 14.30 uur en op zaterdag tot 15.00 uur. Vis, vlees, groenten, snoep, bloemen; je vindt het allemaal in het gebouw dat ook van de buitenkant prachtig is. Meer dan 200 kramen vullen de 2 verdiepingen van het iconische trefpunt dat in 1922 werd gebouwd. Aan de achterzijde van de markt vind je ‘Plaza de las Flores’; oftewel de Bloemenmarkt. Dit openbaar plein is een eerbetoon aan de meer dan 300 mensen die overleden zijn na een bombardement in 1938. Jongeren komen hier graag samen voordat ze gaan stappen. Tip! Stel jouw picknick of lunch samen met lekkere, verse producten van de markt voor later op de dag.

Wandelroute Alicante – 8x Tips

Adres: Av. Alfonso El Sabio, nº 10, 03004 Alicante
Afstand: Je loopt in 3 minuten van ‘Parking Alfonso El Sabio’ aan de Av. Alfonso El Sabio 36 naar ‘Mercat Central d’Alacant’
Kosten: Gratis entree
Level:
Culinair
Parkeren: Bij ‘Parking Alfonso El Sabio’ waar je € 12,45 betaalt voor een dagkaart (september 2021). Klik hier voor de actuele tarieven.
Website: Mercat Central d’Alacant

2. Vervolg je route naar pittoreske volkswijk ‘Barrio de Santa Cruz’

Wat is het heerlijk om hier rond te dwalen! Deze charmante volkswijk wordt door locals ‘El Barrio’ genoemd en is nog niet echt ontdekte door het grote publiek. Start op ‘Plaza del Carmen’ en verdwaal in een doolhof van witte straatjes. Vanaf dit startpunt loop je, zonder vaste route, naar hoger gelegen stukken van de wijk die meer in de richting van het kasteel liggen. Schiet plaatjes van de schattige trappen, de witte huisjes versierd met bloemen en planten, de creatieve mozaïek en van locals zelf. Behalve de huisjes zullen ook de uitzichten over de stad, met de zee op de achtergrond, je verrassen. De wijk is niet groot en autovrij. Dit is zo’n authentiek stukje van Alicante dat je niet wilt missen. Gerimpelde grootouders hangen hun was buiten, kinderen spelen samen buiten en gezellige terrasjes lonken uitnodigend.

Wandelroute Alicante – 8x Tips

Adres: Pl. del Carmen, 03002 Alicante
Afstand: Je loopt in 8 minuten van ‘Mercat Central d’Alacant’ naar ‘Barrio de Santa Cruz’
Kosten: Gratis entree
Level:
Culinair
Parkeren: Bij ‘Parking Alfonso El Sabio’ waar je € 12,45 betaalt voor een dagkaart (september 2021). Klik hier voor de actuele tarieven.

3. Loop, klim of lift naar ‘Castillo de Santa Barbara’

Je hebt haar al gespot tijdens de dwaaltocht door de volkswijk ‘Barrio de Santa Cruz’; een mooier uitzicht kun je je niet wensen. Het kasteel ‘Castillo de Santa Barbara’ op 165 meter hoogte is meer dan 1000 jaar oud en werd gebruikt voor militaire doeleinden en als gevangenis. Wij komen tijdens de klim naar boven een restaurant, fonteinen en mooie uitzichten over de stad tegen. Mooi en intensief tegelijk! Je kunt ook voor € 2,70 naar boven met de lift die aan de voet van de berg ligt. Senioren en kinderen onder de 4 jaar mogen gratis met de lift naar boven. De ingang van de hogesnelheidslift, die je in slechts een minuut naar de top en rechtstreeks naar het hart van het kasteel van Santa Barbara brengt, bevindt zich in de straat ‘Calle Jovellanos’. Deze straat ligt tegenover het strand van ‘Postiguet’. Het kasteel is overigens gratis toegankelijk.

Wandelroute Alicante – 8x Tips

Eenmaal boven: Ruïnes van de oorspronkelijke kerk, een grote gracht en imposante kanonnen die de stad moesten beschermen, verwelkomen je. Binnen de muren van het kasteel vind je een uitkijktoren, kerkers en een paleis. Dat laatste vinden we minder imposant; de toren die over een klif hangt, geeft je echter een adembenemend zicht op de haven van Alicante. Wauw! Wij vinden de klim de moeite waard om te zelf te doen. Als je het zo kunt plannen, is het aan te raden die lunch die je mee hebt genomen van de versmarkt, hier te nuttigen. Neem sowieso drinken mee voor onderweg als je niet met de lift naar boven gaat. En dan, genieten maar…..

Adres: Castillo de Santa Bárbara, 03002 Alicante
Afstand: Je loopt in 20 tot 30 minuten van ‘Barrio de Santa Cruz’ naar ‘Castillo de Santa Barbara’
Kosten: Gratis entree
Level: Historie
Website: Castillo de Santa Barbara

4. Eet je buikje rond tijdens een welverdiende lunch bij ‘Restaurante Spiga’

Jaaaaa, dit is zo’n heerlijk straatje waar je doorheen wilt slenteren en waar je je favoriete spot uitkiest om te lunchen of te borrelen. Kannen met water en wijn staan op tafel, vakantiegangers genieten zichtbaar van het lekkere eten en het buitengevoel viert hoogtij. Dit is dus zo tof aan de Costa Blanca; het klimaat is zo zacht dat je bijna alle maanden van het jaar buiten leeft en terrassen je roepen. Is het Italiaans, dan zijn wij verkocht. ‘Spiga’ is een plek waar traditioneel, Venetiaans gekookt wordt. Ik hoor je denken….. We zijn toch in Spanje? Dat is ook zo. Maar voor deze gerechten gaan wij een middagje vreemd. Met afstand van andere lunches en diners; dit is de beste maaltijd van de week. Kom je hier ’s avonds? Dan tref je een levendige straat aan waar tot in de late uurtjes wordt geborreld. Tip! Bestel de ‘Panzerotti con pera e formaggio‘ (vega). Belachelijk lekker…..

Wandelroute Alicante – 8x Tips

Adres: C. Mayor 11, 03002 Alicante
Afstand: Je loopt in 15 minuten van ‘Castillo de Santa Barbara’ naar ‘Spiga Restaurante’
Kosten: €€€€€
Level: Culinair
Website: Spiga Restaurante

5. De hoek om naar hotspot café ‘Soho Parc’

Aan de andere kant van de weg ligt dit opvallend plekje. ‘Soho Park’ ligt wat verscholen tussen de immense, eeuwenoude ficusbomen. De stammen kronkelen om de koffiedrinkende menigte heen en het geheel voelt magisch aan. Soho Park ligt volledig in de schaduw; misschien is dat iets waar het hele gezin nu net zin in heeft? De sfeervolle spot ligt ook aan een drukke weg, maar laat dat je niet tegenhouden. Ben je eenmaal gesetteld op dit schattige pleintje tegenover het stadhuis, dan beleef je een ontspannen middag. Bestel een kan sangria of een kop koffie, voeten ophoog en de kids op blote voeten over de houten vlonders. Vakantiemodus aan!

Wandelroute Alicante – 8x Tips

Adres: Pl. Portal de Elche, 03001 Alicante
Afstand: Je loopt in 1 minuut van ‘Spiga Restaurante’ naar ‘Soho Parc’
Kosten: €€€€€
Level: Borrelen
Website: Soho Park 

6. Door naar prachtige boulevard: ‘Explanada de España’

Wij hebben genoeg gegeten en gedronken voor de komende paar uur en het flaneren over deze vrolijke boulevard, onder de palmbomen, valt lekker in de planning. We laten ‘Soho Park’ achter ons en slaan linksaf op de boulevard die zo’n 600 meter lang is. We lopen door tot aan de fontein bij de rotonde, ‘Plaza Puerta del Mar’ en maken vervolgens rechtsomkeer. Deze plek was ooit de toegangspoort voor degenen die vanuit de haven in de stad arriveerden. Valt het golvend mozaïekpatroon van de Spaanse boulevard jou ook op? Dit is een kleurrijke ode, bestaande uit 6 miljoen marmeren tegels, aan de Middellandse zee.

Wandelroute Alicante – 8x Tips

Leuk weetje! Je zult tijdens jullie flaneertocht diverse, houten stoelen tegenkomen op de boulevard. Bezoekers van de stad en locals mogen hier gebruik van maken. De legende in Alicante gaat dat je op de dag dat je met pensioen gaat, de gemeente Alicante het geheim vertelt waar de houten klapstoelen worden bewaard met een telefoonnummer van een verantwoordelijke die de stoelen plaatst. Hoe mooi! In feit plaatst de gemeente Alicante iedere ochtend 50 houten stoelen op de boulevard en pakt deze ’s avonds weer in.

Adres: Passeig Esplanada d’Espanya, Alicante
Afstand: Je loopt in 2 minuten van ‘Soho Parc’ naar ‘Explanada de España’
Kosten: Gratis
Level: Stadsleven  

7. Vervolg je route naar jachthaven ‘Puerto de Alicante'

Wanneer je de kleurrijke boulevard achter je laat en de drukke weg oversteekt, bevind je je direct in de jachthaven van Alicante. Het water, de boten en het leven in de haven, hebben op ons een enorme aantrekkingskracht. We vermaken ons dan ook makkelijk een uurtje wanneer we in een rustig tempo langs al het moois lopen. Een bankje in de schaduw van de palmbomen roept ons en we aanschouwen hoe de ene na de andere witte boot het water op vaart. Je kunt rechtsom of linksom lopen wanneer je de haven beter wilt bekijken. Indien je het adres hieronder aanhoudt, loop je linksom. Het is mogelijk de pier af te lopen en het leven op zee van dichtbij te bekijken. Aan de haven bevinden zich ook restaurants, bars en een casino. Wil je jouw vakantiegevoel compleet maken? Loop dan voorbij ‘Plaza Puerta del Mar’, waar je eerder was, naar het 900 meter lange zandstrand ‘Playa del Postiguet’. Hoe tof! Een strand, midden in het hart van Alicante, aan de voet van de ‘Monte Benacantil’. Behalve ligbedden en parasols die je kunt huren, is hier het allerbelangrijkste aanwezig als je het mij vraagt: voetendouches 😊.

Wandelroute Alicante – 8x Tips

Adres: Mlle. Levante, 4A, 03001 Alicante
Afstand: Je loopt in 5 minuten de boulevard af die overloopt in ‘Puerto de Alicante’
Kosten: Gratis
Level: Stadsleven  
Website: Puerto de Alicante 

8. Eindig de route bij een waar hoogtepunt voor kinderen: ‘Calle San Francisco’

En zo is de cirkel bijna rond! Deze tussenstop is op de terugweg naar de auto en een niet te missen bezienswaardigheid met kinderen. De Alicanto’s noemen deze straat ‘Calle de las Setas’, de straat van de paddenstoelen. In 2013 gooide burgemeester Sonia Castedo het roer om en besloot deze straat volledig te restylen. Straatprostitutie en illegale handelspraktijken maken plaats voor grote paddenstoelen, een gekleurde vloer en street-art. Ouders komen hier graag omdat je in deze winkelstraat mooie plekjes ontdekt en lekker ijs kunt eten. Kinderen spelen in de holte van sommige paddenstoelen, glijden van glijbanen en kunnen hun energie kwijt in de grote speeltuin aan het einde van de straat. Wat de burgemeester voor ogen had, lijkt uit te komen. Dit kostte de stad echter wel een slordige € 66.000…..

Wandelroute Alicante – 8x Tips

Adres: C. San Francisco, 03001 Alicante
Afstand: Je loopt in 9 van ‘Puerto de Alicante’ naar ‘Calle San Francisco’. Na een bezoek aan de paddenstoelenstraat ben je binnen 7 minuten terug bij ‘Parking Alfonso El Sabio’ aan de Av. Alfonso El Sabio 36.
Kosten: Gratis
Level: Creatief & interactief   
Website: Calle de las Setas

Op zoek naar meer tips over reizen met kinderen naar Spanje? Klik dan hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.