Vliegen met een baby – 10x Tips

Vliegen met een baby – 10x Tips

Wij zitten in de aanslag met flesjes, speeltjes en speentjes tijdens het opstijgen van het vliegtuig. En dan….. valt Elena in slaap. Wij zijn na de eerste vliegreis met een baby, een aantal tips wijzer geworden die we graag met jullie delen. Iedere baby is anders en ieder kindje zal anders reageren op vliegen. Garantie tot de vleugel dus 😉. Benieuwd naar een korte video van onze eerste vliegreis met Elena? Klik dan hier

1. Maak je niet druk, voor iedere ouder is vliegen met een baby spannend

We trappen af met de tip van Maikel: Maak je niet (te) druk! Iedere ouder voelt spanning wanneer je voor het eerst gaat vliegen met je baby. We horen van veel andere ouders dat baby’s het over het algemeen meer dan goed doen in een vliegtuig. Mochten je zorgen gegrond zijn en huilt je baby veel tijdens de vlucht, dan is dat zo. Het grootste deel van de andere passagiers zullen je begroeten met begripvolle blikken, let maar op. Je doet meer dan je best om je baby gerust te stellen, uitsluitend voor je baby zelf, en meer kun je niet doen. Hoe relaxter jij bent…..

Vliegen met een baby – 10x Tips

2. Kies een vluchttijd die past bij het leefritme van jouw baby

Ga je ver vliegen met een baby? Kies dan voor een nachtvlucht; zo zal je baby het grootste deel van de nachtrust aan boord pakken. Boek je een korte afstandsvlucht? Vlieg dan overdag. Wij vlogen om 9:30 uur in twee uur naar Spanje; dat beviel erg goed. Elena deed haar eerste slaapje bij ons op schoot in het vliegtuig en sliep de tweede keer die dag in een campingbedje in het vakantiehuis. Op de terugweg vlogen wij om 20:30 uur naar Nederland. Hier heeft Elena een paar dagen van bij moeten komen. Ze heeft ook op de terugweg goed geslapen, maar de rust wordt constant onderbroken. Wanneer de piloot praat, het vliegpersoneel langskomt om drankjes en parfum te verkopen en medepassagiers bagage uit vakken pakken, wordt Elena wakker. Tegen het einde van de vlucht was ze behoorlijk chagrijnig….. en terecht.

3. Boek een eigen stoel voor jouw baby of zorg dat je aan het gangpad zit

Het voordeel van vliegen en reizen met baby’s is dat je niet verplicht bent een eigen stoel te reserveren voor jouw zoon of dochter. Onze vlucht duurde twee uur en dat is het maximaal aantal uren dat je een baby van 7 kilo op schoot wilt hebben. Dit is natuurlijk beter te doen wanneer je op reis bent met vrienden of familie en iedereen bereid is met jouw spruit te spelen. Wanneer budget geen issue is, zou je ervoor kunnen kiezen een extra stoel voor jouw kindje te boeken. Mocht je een korte vlucht op de planning hebben staan, met een ‘team’ op reis gaan of geld willen besparen, zorg dan dat je aan het gangpad zit. Op die manier kun je makkelijker verplaaten met de baby voor een wandeltochtje of het verschonen van de luier. Bovendien kun je makkelijker bij de bagagevakken en val je andere passagiers het minst lastig. De tijd dat je je druk maakt over het uitzicht door het raampje, komt wel weer terug :P.

Vliegen met een baby – 10x Tips

4. Verkort te wachttijd op het vliegveld, maar kom op tijd

Het jongste familielid heeft de meeste bagage. Gelukkig mag je belangrijke accessoires zoals een kinderwagen en/of autostoeltje eigenlijk altijd gratis meenemen. Deze reisartikelen moeten echter wel vooraf, bij een speciale balie, worden aangemeld om extra verpakt te worden. Om onverklaarbare reden wachten we 40 minuten bij deze balie waardoor we tijd verliezen. Omdat Elena in een draagzak zit, duurt de check bij de douane ook aanzienlijk langer. Dat geplande ontbijt op het vliegveld zit er even niet in. Wanneer we een uur eerder op het vliegveld waren geweest, had dat misschien meer rust op geleverd. Anderzijds wil je niet onnodig lang met een baby op het vliegveld wacht. Reken zo’n 1,5 uur van de parkeerplaats van het vliegveld tot het eindpunt van de douane bij een korte afstandsvlucht en beslis welke planning voor jullie werkt.

Vliegen met een baby – 10x Tips

5. Neem een lege thermoskan mee in de luiertas

Indien je nog borstvoeding geeft, heb je jouw natuurlijke thermoskan altijd bij je. Wanneer je (deels) flesvoeding geeft, kan deze tip in je voordeel werken. Hoewel we voorbereid op pad gaan, hebben we er niet op gerekend dat het verwarmen van het water het moeilijkste gedeelte zou zijn. We zijn geïnstalleerd en vragen aan de stewardess onze fles te verwarmen. Daar heeft ze nu net geen tijd voor….. Wij willen het warme fleswater in handen hebben voordat we opstijgen. Een koude fles is minder lekker, maar we hebben het warme water vooral nodig om de voeding te mengen. Net op tijd krijgen we de warme fles in onze handen gedrukt. Veel handiger was het geweest als wij een kleine thermoskan hadden meegenomen. Tip voor de volgende keer!

6. Verschoon de luier van jouw baby zo laat mogelijk

Verschoon je de luier van jouw baby bij aankomst op het vliegveld, heeft jouw baby gegarandeerd een volle luier bij jou op schoot in het vliegtuig. Wij zorgen dat we niet als laatsten het vliegtuig instappen en verschonen de luier van Elena 10 minuten voordat de piloot vertrekt. Verschonen in een vliegtuig is trouwens wel een vak apart. Weinig ruimte, veel spartelende babybeentjes en een gebrek aan frisse lucht. Mijn idee was om zelf ook meteen gebruik te maken van het toilet, maar dat blijkt te optimistisch.

Vliegen met een baby – 10x Tips

7. Houd voeding in de aanslag tijdens het opstijgen en dalen

Neem voldoende voeding mee voor tijdens het opstijgen en dalen van het vliegtuig. Het doorslikken van de voeding verlicht de druk op de oortjes van jouw baby. Het sabbelen en zuigen op een speentje heeft hetzelfde effect. Het voeden van je baby tijdens het opstijgen en dalen kan bovendien een troostend, afleidend effect bieden. Wij zaten er klaar voor; flesje, spuugdoek en tut in de aanslag. Elena had het allemaal niet nodig en sliep tijdens het opstijgen. Voor tijdens de vlucht hadden we maïsvingers, soepstengels en brood bij ons. Op de terugweg dronk Elena wel en viel daarna in slaap. Nog een tip: wacht met het geven van de fles- of borstvoeding totdat je ècht gaat opstijgen. Het geven van het flesje duurt bij Elena niet zo lang meer, dus voordat je het weet is jouw baby al verzadigd wanneer je nog aan het taxiën bent op het vliegveld.

Vliegen met een baby – 10x Tips

8. Pak meerdere pakjes in voor verschillende temperaturen

Bij vertrek naar Spanje, is het in Eindhoven zo’n 15 graden. Hoog in de lucht is het aanzienlijk kouder en bij aankomst in Alicante worden we verrast door een temperatuur van boven de 20 graden. Kortom, meerdere outfits voor jouw baby zijn gewenst in de handbagage! Elena draagt een dun broekje met een rompertje met korte mouwen. We nemen een trui, sokken en een shirt met lange mouwen mee, zodat we haar verschillend kunnen stylen. Dit blijkt ideaal te werken. Niet alleen omdat we haar outfit kunnen aanpassen op de temperatuur, maar ook omdat er volop geknoeid wordt…..

Vliegen met een baby – 10x Tips

9. Neem handgel en natte doekjes mee in de luiertas

De plastic uitklapper in de wc van het vliegtuig zal niet de meest hygiënische plek zijn waar je je kindje ooit hebt verschoond. Elena grijpt bovendien wild om zich heen tijdens het verschonen en dat maakt dat natte doekjes en handgel meer dan welkom zijn na de verschoningsbeurt. Bovendien is dé manier om alles te ontdekken op deze leeftijd via de mond. Elena likt met overgave haar handjes af nadat deze tussen en in vliegtuigstoelen, lege koffiebekers en plakkerige folders hebben gezeten. Dus zonder ouders smetvrezen te willen aanpraten, is het advies toch om de handen goed te reinigen na een vlucht. 

Vliegen met een baby – 10x Tips

10. Neem zonnebrandcrème en een hoedje mee in de luiertas

Dan sta je opeens met twee benen in het Spaanse landschap en besef je je dat je bijna vergeten bent hoe de zon aanvoelt op je huid. En op die van je baby….. Zorg er daarom voor dat je een mini verpakking zonnebrandcrème bij de hand hebt wanneer je het vliegtuig verlaat. De dunne huid van jouw baby is namelijk extra kwetsbaar voor UV-straling. Dus smeren maar! Zonnebrandcrème die speciaal voor baby’s en kinderen is ontwikkeld bevat vaak minder toegevoegde stoffen dan gewone zonnebrand. Vanwege de gevoeligheid van een kinderhuidje zijn deze crèmes daarom aan te raden. Zoek altijd de schaduw op met jouw baby en neem een zonnehoedje of petje mee. Ook fan van een zonnebrandcrème met natuurlijke producten en ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn? Kies dan bjivoorbeeld voor Weleda Edelweiss zonnecrème baby en kids SPF50, Naïf natuurlijke zonnebrand SPF50 Baby & Kind of Oh-Lief sunscreen SPF30

Vliegen met een baby – 10x Tips

Klaar voor een verre reis met kinderen? Klik dan hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.