Verhaal ouderschap - ‘3 + 3 = 100% heldenstatus’

Verhaal ouderschap – ‘3 + 3 = 100% heldenstatus’

Een keizersnede

Iedereen is scherp, iedereen weet wat er gaat gebeuren…..behalve wij dan. Als een kind voel ik me overgeleverd aan de twaalf medici op de OK van het ziekenhuis. Dit team heeft mij beloofd onze dochter gezond op de wereld te zetten door middel van een keizersnede. Het circus is onwerkelijk, spannend en moeilijk te bevatten. De stem van anesthesist medewerker ‘Joeri’ doorbreekt mijn piekeren en twee vrolijke, heldere ogen kijken mij aan. Zijn ene arm bedekt met fleurige tatoeages en twee lege oorlellen met grote gaten, sieren zijn verschijning.

Verhaal ouderschap - ‘3 + 3 = 100% heldenstatus’

Held in de zorg

‘Goedemorgen Milou; ik praat je vandaag overal doorheen. We doet dit samen! Als jij me nodig hebt, ben ik er voor je. Alles wat je voelt, mag je voelen en het is mijn taak jou uit te leggen wat er gebeurt’, aldus Joeri. En Joeri blijkt een man van zijn woord. Wanneer ik een eng geluid denk te horen, heeft hij al een verklaring gegeven. Bij ieder duwtje tegen mijn lijf, stelt hij mij gerust. Dat ik constant tril, blijkt normaal. Joeri heeft de perfecte stem voor deze job en zijn helderheid is mijn anker. Wanneer ik zieker en zieker word, is de stem van Joeri mijn enige verbinding met de buitenwereld. Joeri streelt mijn wang, vertelt mij hoe ontzettend trots hij op mij is en vooral hoe sterk ik ben. Held nummer 1!

Op de recovery na een keizersnede

Wanneer onze dochter inderdaad gezond geboren is, mag ik vervolgens bijkomen op de ‘recovery’. Nog zieker dan tijdens de ingreep, word ik geparkeerd tussen vier witte gordijnen. In een vlaag van misselijkheid wordt door verschillende zorgmedewerkers aan mij gevraagd wat ik nodig heb. Poe, zoveel en niets tegelijk? Dan verschijnt ‘Lieke’ ten tonele. Lieke pakt mijn gezicht vast en ze is de eerste die oogcontact met mij weet te maken. Ze vraagt om toestemming mij te verzorgen en ik knik instemmend. Lieke weet beter wat ik nodig heb dan ik: Onze dochter bij mij in bed, morfine, een medicijn tegen de misselijkheid, koelte, rust en een waterijsje. Lieke is snel, lief en doet precies de juiste dingen. Nummer 2 op de heldenranglijst van ons kraambed!

Verhaal ouderschap - ‘3 + 3 = 100% heldenstatus’

De beste kraamhulp..... die hebben wij!

Na twee intensieve nachten in het ziekenhuis, verwelkomt kraamverzorgster ´Ellen´ ons thuis in Valkenswaard. Ellen verovert ´in no time´ haar plekje op nummer één in deze helden top 3. Onze dochter waardeert de zachtheid van haar stem net zo als wij, wij vertrouwen volledig op haar kennis en instructies en door Ellen is onze kraamweek een feestje. We lachen samen, ik stuntel en we leren veel bij in deze week. Ellen is mijn steun en toeverlaat en we grappen regelmatig dat Ellen mag blijven totdat onze dochter volwassen is. Zij weet een perfecte balans aan te brengen in ons leven dat door de komst van onze dochter wat wankel is. Wanneer het moment van vertrek daar is, laat ik tranen; veel tranen. Wat een voorrecht dat deze derde held onderdeel is geweest van onze kraamtijd!

Verhaal ouderschap - ‘3 + 3 = 100% heldenstatus’

Deze drie helden zijn onmisbaar geweest voor ons avontuur dat de ‘kraamtijd’ heet. In een intensieve, ontdekkende fase zijn het deze mensen die ongelofelijk veel bijdragen en van waarde zijn. Onvergetelijk! Gelukkig blijven mijn eigen drie helden, de papa, de grote zus en de grote broer van mijn dochter, voor altijd dichtbij. Hopelijk kunnen we onze Elena, later als ze groot is, samen vertellen over de helden die dicht bij haar waren tijdens de start van haar leven. Joeri, Lieke en Ellen; bedankt!

Op zoek naar tips voor tijdens jouw kraamtijd? Klik dan hier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.