Reizen naar Canada met kinderen – 13x Tips

Reizen naar Canada met kinderen – 13x Tips

Reizen naar Canada met kinderen – 13x Tips

Rondreis naar Canada met kinderen

Babette Broekman en haar gezin reizen in 2019 naar Canada. In samenwerking met Babette heeft NextDooren de ideale reisroute samengesteld voor een rondreis van 3 weken door Canada met kinderen. Waarom zou je überhaupt voor Canada kiezen als je volgende bestemming? Iedere natuurliefhebber kan zijn hart ophalen in de ontelbare national parks en de verschillende klimaten zullen je versteld doen staan. Je vindt in Canada sneeuw en gletsjers, hoewel je ook niet ver hoeft te zoeken naar bergen en steppes.

Reizen naar Canada met kinderen – 13x Tips

Waarom zou je naar Canada reizen met kinderen? Een rondreis door Canada is bij uitstek geschikt om met kinderen te ondernemen. De Canadese gezondheidszorg kent Westerse standaarden, vaccinaties van tevoren zijn niet nodig en tropische ziekten en beestjes kom je niet tegen tijdens een rondreis door Canada. Waar ligt Canada? Canada is na Rusland het grootste land ter wereld en ligt in Noord-Amerika. Canada wordt omringd door oceanen en heeft ongeveer 35 miljoen inwoners. De officiële talen van Canada zijn Frans en Engels.

Een andere reden om met kinderen door Canada te reizen, is het feit dat de beste reistijd tussen maart en oktober ligt. In de maanden juli en augustus heb je de minste kans op neerslag, vooral in de hoger gelegen gebieden in het noorden van Canada. De zomervakantie is dus de perfecte tijd om Canada te bezoeken met kinderen. Tijdens onze winter, regeert ook de winter in Canada. Wees niet verbaasd wanneer het kwik, in sommige delen van Canada, de -20 of -30 graden aantikt.   

Reizen naar Canada met kinderen – 13x Tips

Camper of losse accommodaties?

Houd je deze route aan wanneer je gaat reizen door Canada? Dan slaap je in verschillende accommodaties die per stop beschreven worden. Een goedkoper alternatief is het organiseren van een rondreis door Canada met een camper. Een ander groot voordeel is dat je hiermee de mogelijkheid hebt zelf te koken, wanneer het jullie uitkomt. Reizigers ervaren meer flexibiliteit en iets minder luxe wanneer voor een camper wordt gekozen. Per tussenstop vind je, behalve een hotel of lodge, ook een camping waar je kunt verblijven met een camper. Deze tips heb ik gekregen van andere reizigers. Check daarom altijd de website van de camping voordat je gaat boeken. Op die manier weet je zeker dat gewenste faciliteiten aanwezig zijn, je actuele tarieven te pakken hebt en de camping open is wanneer jij met je gezin door Canada reist.

Je reist naar Canada omdat je een echte natuurliefhebber bent! Canada telt enorm veel ‘nationals park’ waar je vaak ook kunt blijven slapen. Vergis je niet; kampeerplekken voor campers en tenten gaan als warme broodjes over de toonbank. De meeste campings openen in januari. Zorg ervoor dat je dan klaar zit met de laptop of iPad om jullie plekje online te reserveren. Reis je met de All-inclusive service volgens Sunny Cars en slaap je in hotels? Reserveer dan ook op tijd!

Reizen naar Canada met kinderen – 13x Tips

Het onderhoud van national parks kost geld en daar betaalt de bezoeker aan mee. In ruil voor jouw entreegelden deelt het bezoekerscentrum, vaak het startpunt van jullie ontdekkingstocht, plattegronden en brochures uit. Hierin vind je wandelroutes en informatie over belangrijke bezienswaardigheden. Vaak vertelt de plattegrond jou ook waar uitkijkpunten te vinden zijn. Ligt jullie focus op het bezoeken van deze parken? Een jaarpas, de ‘Discovery Pass’, kost ongeveer € 95,00. Voor dit bedrag krijg je toegang tot alle national parks en historische bezienswaardigheden. Deze pas staat op naam en is geldig voor maximaal zeven personen die arriveren in hetzelfde voertuig. Het uitrekenen waard, nietwaar? Per national park staan hieronder, in de route, de entreeprijzen genoemd. You do the math!

Reizen naar Canada met kinderen – 13x Tips

Budget reis door Canada met kinderen

Over ‘doing the math’ gesproken….. Reizen met kinderen in een land met Westerse standaarden is super tof! Tof en kostbaar. De reis, zoals deze hieronder beschreven staat, kostte Babette en haar gezin ongeveer € 3750,- per persoon. Deze prijs is inclusief vliegtickets, eten, drinken, excursies, accommodaties, autohuur, souvenirs etc. ‘All inclusive’ dus. Huur je een camper en kook je regelmatig zelf? Dan kan dit bedrag een stuk lager uitvallen. Slaap je bij voorkeur in hotels en ben je op zoek naar goedkopere alternatieven? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder met het uitstippelen van een rondreis door Canada!

1. Vancouver Airport – Boek een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam Schiphol (1 nacht)

Wanneer je met jonge(re) kinderen gaat reizen naar Canada, wil je op de eerste plaats dat de vlucht niet langer duurt dan noodzakelijk. Een directe vlucht boek je vanaf Amsterdam Schiphol naar, bijvoorbeeld, ‘Vancouver’. Vanuit Eindhoven Airport kun je niet naar Canada vliegen (december 2021). Je kunt wel vanaf Rotterdam naar Vancouver vliegen, maar dan wel met een tussenstop. Een directe vlucht duurt ongeveer 9,5 uur en een vlucht met één tussenstop brengt je in 14,5 uur naar Canada. Bekijk alle actuele opties op Skyscanner. In Vancouver is het 9 uur vroeger dan in Nederland. De jetlag en het tijdsverschil is enkel te bevechten door jezelf, en de rest van je gezin, in het ritme van Canada te dwingen. Slapen wanneer de Canadezen slapen en overdag wakker proberen te blijven 😊.

Nog een paar praktische tips wanneer je lang(er) gaat vliegen met kinderen: Neem een opblaaskussen mee voor tussen de stoelen op de grond. Dit kussen verlengt de stoelzitting en zo maak je aan boord een bedje voor jouw kroost. Vlieg je niet met een Nederlandse vliegmaatschappij? Dan zijn de films en het entertainment ook niet in het Nederlands. Dat is onhandig! Ondervang dit door bijvoorbeeld een eigen iPad met Nederlands materiaal mee te nemen. Hoewel een knutselboek of muziek luisteren soms ook voldoende blijkt te zijn. Aan jou de keuze!

Omdat je enkel op doortocht bent in Vancouver, is het aan te raden een hotel te zoeken dat dicht bij de haven van ‘Tsawwassen’ is, waar je de volgende dag de ferry naar ‘Vancouver Island’ pakt. Kies voor de All-inclusive service volgens Sunny Cars, en de auto die je meeneemt van het vliegveld bij aankomst in Vancouver, gaat mee op de boot. Je komt later terug in Vancouver wanneer je meer van deze groene, gezellige stad te zien krijgt. Je gaat eerst acclimatiseren in de natuur en bezoekt later, vol energie, deze bruisende stad. Waarom is dit hotel bij uitstek een goede keuze voor jullie eerst nacht in Canada? Het zwembad opent om 6.00 uur. Dat lijkt erg vroeg, maar de jetlag wekt je nog veel eerder. Zwembroek aan dus en let’s go!

Adres: 10688 Number 6 Road, V6W 1E7 Richmond, Canada
Afstand: Je rijdt in 15 minuten van het vliegveld naar ‘Holiday Inn Express & Suites Riverport Richmond’.
Kosten: Ongeveer € 200,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Parkeren: Gratis bij de accommodatie.
Website: Holiday Inn Express & Suites Riverport Richmond

Camping: ‘Capilano River RV Park’ in Vancouver

2. Ucluetet of Tofino – Beren en walvissen spotten (3 nachten)

De oversteek vanuit de haven van ‘Tsawwassen’ naar ‘Nanaimo’ duurt ongeveer 90 minuten. Daarna rijd je door naar ‘Ucluetet’ of ‘Tofino’. Je kiest voor het kleinere Ucluetet als je niet langer dan 4 uur wilt rijden na de oversteek met de ferry. Over Tofino wordt meer gesproken als geschikte uitvalplaats, maar hiervoor rijd je nog 45 minuten extra. Je zou in Ucluetet kunnen overnachten en Tofino kunnen bezoeken tijdens een vrije ochtend of middag.

Ucluelet is een klein dorpje dat wordt omringd door de natuur en de zee. Het is er rustiger en minder toeristisch dan in Tofino, maar absoluut niet uitgestorven. Ook hier vind je gezellige restaurants en de wandelroutes in de buurt zijn de moeite waard. Het centrum van Tofino is groter en drukker. De meeste tours vertrekken vanuit Tofino, dus maak op basis van deze overwegingen jouw keuze. Je reist niet naar het westen van Canada om deze dorpjes of de toffe accommodaties te bekijken, maar je komt hier om wildlife in haar natuurlijke omgeving te spotten. Scroll door naar beneden en lees hier meer over!

Adres: 596 Marine Drive, PO Box 310, V0R 3A0 Ucluelet, Canada
Afstand: Je vaart en rijdt in 6 uur van ‘Richmond’ naar ‘Black Rock Oceanfront Resort’.
Kosten: Ongeveer € 325,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Level: Natuur & wildlife
Parkeren: Gratis bij de accommodatie.
Website: Black Rock Oceanfront Resort

Camping: ‘Ucluelet campground’ in Ucluetet

Beren kun je overal in Canada tegenkomen, dus houd je ogen goed open onderweg! Een aanrader is echter om een in een zogenaamde ‘berenboot’ te stappen bij bijvoorbeeld ‘Subtidal Adventures’ en te duimen op een goed zicht op beren die naar voedsel zoeken aan de waterkant. Vergeet je verrekijker niet. Bespreek van tevoren met de kids dat beren erg kunnen schrikken van geluiden en dat geruisloos speuren zal lonen.

Ieder jaar passeren 25.000 walvissen de kust van ‘Clayoquot Sound’. Walvissen zijn op deze plek vrijwel het hele jaar door te spotten. Doe dit vanuit een grotere, overdekte boot of met een snellere speedboot. Jij mag kiezen! Of de kinderen? Houd niet alleen je ogen open, op zoek naar de grijze walvis en bultruggen, maar zeker ook om andere dieren te zien. Denk dan aan otters, visarenden, zeeleeuwen, otters en andere walvissen. Als je heel erg hard duimt, zie je misschien wel orka’s in dit adembenemende gebied met een prachtige kustlijn en vele baaien.

Adres: 1950 Peninsula Rd, Ucluelet, BC V0R 3A0, Canada
Afstand: Je rijdt in 5 minuten van ‘Black Rock Oceanfront Resort’ naar ‘Subtidal Adventures’.
Kosten: Ongeveer € 280,00 voor 3 tot 4 uur op de boot o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Level: Natuur & wildlife
Parkeren: Gratis op het parkeerterrein van ‘Subtidal Adventures’.
Website: Subtidal Adventures

Pacific Rim National Park Reserve is onderverdeeld in drie delen: ‘Long Beach‘, ‘Broken Group Islands‘ en ‘West Coast Trail‘. Check de website voor actuele openingstijden. Ieder deel van het park kent afzonderlijke openingstijden.

Het populaire Long Beach Unit kent stranden met aangrenzende regenwouden waar ook nog eens wildlife te spotten is. Dit  is tevens het meest toegankelijke deel van het reservaat. Betreed de hiking trails zoals ‘Nuu-Chah-Nulth Trail‘, ‘South Beach Trail’, ‘Combers Beach Trail‘ en ‘Sconner Cove Trail‘. Behalve wandelen en wildlife spotten, kun je hier ook kajakken voor de kust.

Een nog beter idee is het verkennen van Broken Group Islands per kajak. Sterker nog, dit deel van het reservaat is enkel per boot te bereiken. Dit deel is gelegen in de baai ‘Barkley Sound‘ en bestaat uit tientallen eilanden van diverse formaten. De grootste hiervan zijn ‘Effingham Island‘, ‘Turret Island‘, ‘Turtle Island‘ en ‘Dodd Island‘. Misschien zijn juist wel de kleinere, en veelal beboste eilandjes, toffer om op eigen houtje te ontdekken. Door de beschutte ligging van Broken Group Islands is dit een fijne bestemming om te picknicken en rond te dwalen; veel andere mensen zul je niet snel tegenkomen.

Wat nu een route is die wandelaars van over de hele wereld aantrekt, is ruim honderd jaar aangelegd om schipbreukelingen een weg naar het vaste land te bieden. De zogenaamde West Coast Trail is een wandelroute die je in 75 kilometer langs de westkust van Vancouver Island naar ‘Port Renfrew‘ stuurt. Het wandelpad begint bij de ‘Pachena Campground‘ en is in de jaren ’70 volledig opgeknapt. Je begint aan dit avontuur als je een unieke wandelroute wilt lopen, in een unieke omgeving.

Of je nu vaart, wandelt of zwemt (grapje), vergeet niet waarom je naar dit national park bent gekomen. Uiteraard voor de schilderachtige omgeving, maar toch ook zeker om wildlife te spotten. Je hebt niet alleen kans om landdieren te zien in hun natuurlijke omgeving, maar zeker ook zeedieren. Denk dan aan een verzameling van wolven, marters, nertsen, poema’s, grizzlies, zwarte beren, walvissen, zeeleeuwen, zeehonden en bruinvissen. Dit hotel verrast je met een bubbelbad in de buitenlucht, een goed restaurant en fantastische views.

Adres: 2040 Ocean Terrace Rd, Ucluelet, BC V0R 3A0, Canada
Afstand: Je rijdt in 15 minuten van ‘Black Rock Oceanfront Resort’ naar de ‘Long Beach Unit’ van het reservaat.
Kosten: Volwassenen betalen € 7,00 per persoon entree en kinderen tot 17 jaar mogen gratis naar binnen.
Level: Natuur & wildlife
Parkeren: Wanneer je een entreekaartje koopt, is dit inclusief parkeren op een van de parkeerplaatsen bij het reservaat. Indien je beschikt over een entreekaartje, hoef je geen parkeerpas aan te schaffen bij de automaat.
Website: Pacific Rim National Park Reserve

3. Campell River – Op zoek naar wildlife in het water (2 nachten)

Je rijdt in drie uur 250 kilometer van Ucluelet naar zalmhoofdstad van de wereld: ‘Campell River’. Je doet dat omdat zalm het favoriete maaltje is van orka’s en walvissen en dit jou de kans geeft deze reuzen van dichtbij te bekijken. Behalve deze giants, heb je hier ook kans op het spotten van grizzly beren, zeehonden, zeeleeuwen en dolfijnen. In maart begint het walvisseizoen, dat weer eindigt in september. Indien je inderdaad dit stuk van Canada bezoekt in het hoogseizoen, boek tours en accommodaties dan vooraf om er zeker van te zijn dat je een plekje kunt bemachtigen.

Je verblijft twee nachten in ‘Painter’s Lodge’ dat aan het water ligt. De volledige dag in Campell River besteed je aan het spotten van wildlife, waarover later meer. De tijd die je op de dag van aankomst en vertrek hebt, besteed je bijvoorbeeld op de steiger bij de accommodatie. Badpak niet vergeten dus! Watertaxi’s komen en gaan en zeehonden doorkruisen speels de verschillende vaarroutes. De accommodatie biedt tevens een buitenzwembad, huurfietsen, een tennisbaan en kajakverhuur aan. Bezoek op een vrij moment ook de ‘Saltwater Fishing Pier’ in de haven. Dit is een broeinest van ‘native art’ en de plek die verklaart waarom dit van oudsher een vissersdorp is.

Adres: 1625 McDonald Road, V9W 4S5 Campbell River, Canada
Afstand: Je rijdt in 3 uur van ‘Black Rock Oceanfront Resort’ naar ‘Painter’s Lodge’.
Kosten: Ongeveer € 175,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Parkeren: Gratis bij de accommodatie. 
Website: Painter’s Lodge

Camping: ‘Quinsam Campground’ in Elk Falls Provincial Park

Weet je nog dat we eerder de vraag beantwoordden ‘waar ligt Canada?’. We schreven toen ook dat Canada verschillende klimaten en seizoenen kent. De seizoenen in Canada lopen ongeveer gelijk met die van Nederland. Vancouver Island is bovendien één van de warmste plekken van Canada waardoor de zomers zonnig zijn en de winters mild. Vanuit de haven van Campell River vertrekken de tours die gericht zijn op het spotten van wildlife.

‘Eagle Eye Adventures’ neemt je mee op de boot om orka’s, bultruggen, grijze walvissen, dwergvinvissen, Pacifische witflankdolfijnen, bruinvissen, zeehonden en zeeleeuwen te spotten. Kies met kinderen voor een tour die 4 uur duurt. Mocht je met oudere kinderen reizen, kun je overwegen de dagtour te boeken. Je kiest voor Eagle Eye Adventures omdat je altijd op pad gaat met een gecertificeerd team. Veiligheid en deskundigheid gegarandeerd dus! In diverse reviews lees je dat menig reizigers te spreken zijn over de gidsen. Kennis over de natuur wordt gedeeld, net als indrukwekkende verhalen over wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt over heel de wereld waaraan Eagle Eye Adventures een steentje bijdraagt.

Dit zegt Eagle Eye Adventures over het benaderen van orka’s en walvissen vanaf de boot: ‘Begrijp alsjeblieft dat wanneer we dieren in het wild bekijken, we te gast zijn en een strikte reeks kijkrichtlijnen moeten volgen om hun natuurlijke habitat te beschermen en te respecteren. Soms komen de walvissen dichtbij vanwege hun gedrag, maar we komen nooit expres dichtbij. We houden bij orka’s minimaal 200 meter afstand en bij bultruggen minimaal 100 meter.’

Adres: Dock, Campbell River, BC V9W 2C4, Canada
Afstand: Je rijdt in 10 minuten van ‘Painter’s Lodge’ naar ‘Eagle Eye Adventures’.
Kosten: Volwassenen betalen € 135,00 per persoon en kinderen tot 14 jaar betalen € 115,00.
Level: Natuur & wildlife
Parkeren: Gratis op het parkeerterrein van ´Eagle Eye Adventures´.
Website: Eagle Eye Adventures

4. Garden Bay – Ontspan in de prachtige natuur die de Sunshine Coast te bieden heeft (2 nachten)

‘Garden Bay Lake’ ligt net buiten de ‘Sunshine Coast’ van Canada. Je passeert dit prachtige meer wanneer je een bezoek brengt aan het gelijknamige dorpje. Er liggen nog drie andere meren aan de rand van ‘Pender Harbour’ wat deze ongerepte watermassa tot een pittoresk geheel maakt. De met bomen bedekte bergen en het zicht op de oceaan, maken het Canadese plaatje helemaal af. Wil je ’s avonds ergens gezellig een hapje eten? Rijd dan naar havenstadje ‘Powell River’.

De oceaan biedt de mogelijkheid om te zwemmen, te zeilen en te duiken. Een populaire duiklocatie is het wrak van de ‘HMCS Chaudière’, gezonken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gemeenschap van Garden Bay is tevens de toegangspoort tot ‘Garden Bay Marine Provincial Park’, met 200 meter kustlijn en ‘Mount Daniel’ die op de achtergrond boven geheel uit torent. Het park is het hele jaar door geopend en is een populair vaargebied, met veel jachthavens en andere voorzieningen, evenals mooie plekken om te zwemmen en picknicken.

De accommodatie waarin je verblijft, ligt op 2 km van het hierboven genoemde Garden Bay Lake, op 8 km van de Sunshine Coast Highway en op 18 km van het Garden Bay Marine Provincial Park. Dit informele resort verzorgt brunch en avondmaaltijden. Bovendien vind je er een winkel, een aanlegsteiger en uitzicht op het water. Fietsen, boten en paddleboards worden te huur aangeboden. Wil je ergens anders dan anders verblijven deze rondreis? Overweeg dan een verblijf van twee nachten in één van de felgekleurde huisjes. 

Adres: 4907 Pool Rd, Garden Bay, BC V0N 1S0, Canada
Afstand: Je rijdt in 3 uur van ‘Painter’s Lodge’ naar ‘John Henry’s Resort and Marina’.
Kosten: Ongeveer € 160,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar in een standaard huisje (december 2021).
Parkeren: Reserveer van tevoren een parkeerplaats bij de accommodatie voor € 6,70 per dag.
Website: John Henry’s Resort & Marina

Camping: ‘Garden Bay’s RV Park & Camping’ in Garden Bay

Dat de omgeving aan de Sunshine Coast de moeite waard is, hebben we je al verteld. De heldere meren met zandstrandjes bieden als één van de weinige plekken in Canada een veilig zwemplek voor jou en de kids. Rijd daarom vooral met het hele gezin de kustlijn af, stop op het door jullie gekozen, mooiste plekje en geniet van de natuur.

Stop bijvoorbeeld bij ‘Garden Bay Lake’ om te zwemmen. Dit prachtige meer ligt slechts op een kilometer afstand van de accommodatie. Observeer het havenleven vanaf ‘Garden Bay Hotel Marina Pub’ en sluit hier deze relaxte dag af met een pizza of burger in de hand.  

Adres: Garden Bay Lake, Brits-Columbia V0N 1S1, Canada
Afstand: Je rijdt in 5 minuten van ‘John Henry’s Resort and Marina’ naar ‘Garden Bay Lake’.
Kosten: Zwemmen in het meer is gratis.
Level: Natuur & outdoor
Parkeren: Gratis langs de kant van de weg. Je vindt hier geen echte parkeervakken, maar inhammen om te parkeren.
Website: Garden Bay Pub

5. Vancouver City – Hangbruggen, totempalen & fietsen (2 nachten)

Je kunt ervoor kiezen ‘Vancouver’ te verkennen wanneer je landt op deze stad bij aanvang van je reis. Het is vanuit praktisch oogpunt echter prettiger direct door te reizen en op een later tijdstip de stad te ontdekken. Wanneer je een lange vlucht erop hebt zitten met kids, is onze tip meteen door te reizen naar ‘Ucluetet’ of ‘Tofino’. Laat het tijdsverschil op je inwerken en probeer niet te veel te proppen in de eerste dagen van een verre reis met kinderen. Wanneer je Vancouver bezoekt, als vijfde stop van deze route, ben je gesetteld en onderneem je met voldoende energie onderstaande activiteiten. Reserveer de tickets voor de oversteek met de ferry, naar het vasteland van Vancouver Island, van tevoren! Je verliest kostbare tijd wanneer je dit vergeet of de wachttijden onderschat.

Voor veel reizigers is Vancouver het startpunt van een rondreis door Canada. Vancouver is een moderne metropool met een aangenaam klimaat, veel hoogbouw en telt ruim 600.000 inwoners. Wil je de indrukwekkende skyline met je eigen ogen bekijken? Bezoek dan ‘Deadman’s Island’ in ‘Stanley Park’ voor het schieten van de beste plaatjes. Wist je dat Vancouver een naam is met een Nederlandse touch? In 1886 kreeg Vancouver zijn naam welke verwijst naar de Engelse marineofficier George Vancouver, die in 1792 Vancouver Island en delen van British Columbia bezocht. De naam Vancouver is een afgeleide van de Nederlandse achternaam ‘Van Coever’, die vertelt dat iemand uit ‘Coevorden’ komt. De overgrootvader van dezelfde George Vancouver’s vestigt zich later in de Britse stad ‘Norfolk’ waardoor de naam van de stad verder in het Engels wordt gedoopt tot ‘Vancouver’.

‘Hotel Moda’ ligt in het levendige ‘Arts & Entertainment-district’ en daarmee op loopafstand van theaters, restaurants, musea en winkels. Moda verweeft gerestaureerde architectuur met graffiti en wil zich hiermee onderscheiden als uber-chic, artistieke, creatieve overnachtingsplek. ‘Cibo Trattoria’, dat in het hotel is gevestigd, biedt ontbijt, lunch en diner in Italiaanse stijl aan. De ‘Uva Wine Bar’ is overdag de plek voor een goede kop koffie en ’s avonds een luxe cocktail- en wijnbar. Het Stanley Park ligt op 3 km van het hotel. Op de weg naar de volgende overnachtingsplek, onderneem je de eerste activiteit die hieronder beschreven staat. Veel plezier!

Adres: 900 Seymour Street, V6B 3L9 Vancouver, Canada
Afstand: Je rijdt in 3 uur van ‘John Henry’s Resort and Marina’ naar ‘Moda Hotel’.
Kosten: Ongeveer € 210,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Parkeren: Je betaalt ongeveer € 12,00 per dag voor een plekje op de parkeerplaats tegenover het hotel.  
Website: Moda Hotel

Camping: ‘Capilano River RV Park’ in Vancouver

Rijd in de vroege ochtend naar ‘Capilano Suspension Bridge Park’ in ‘North Vancouver’ zodat je niet met te veel mensen deze 137 meter lange hangbrug hoeft te delen. Deze brug hangt boven een kloof van 70 meter hoog waaronder de ‘Capilano river’ stroomt. Durf jij naar beneden te kijken? Oeaaahh, wat hoog! En de brug wiebelt ook nog eens; dit vinden kids erg tof!

Wat ook zeker in de smaak zal vallen bij kinderen in ditzelfde park, is de ‘TreeTop Adventure Route’. Deze wandelroute brengt je van boomtop naar boomtop terwijl je een parcours aflegt. Zeker in schoolvakanties is dit een druk bezochte plek; ga daarom op tijd of kies voor een goedkoper alternatief. De iets verderop gelegen hangbrug over de ‘Lynn Canyon’ is een budgetvriendelijker alternatief, maar deze brug is niet zo lang als de Capilano Suspension Bridge.

Adres: 3735 Capilano Road, North Vancouver, BC, Canada
Afstand: Je rijdt in 10 minuten van ‘Moda Hotel’ naar ‘Capilano Suspension Bridge Park’
Kosten: Volwassenen betalen € 37,00 per persoon entree. Kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis naar binnen, kinderen tussen de 6 en 12 jaar betalen € 12,50 per persoon en vanaf 12 jaar betaal je € 20,00 per persoon (december 2021).  
Level: Natuur & outdoor
Parkeren: Betaald parkeren bij het park à € 4,00 voor drie uur.
Website: Capilano Suspension Bridge Park

De volgende tip komt van medereizigers die wel in de gelegenheid waren deze plek te ontdekken! Op enkele minuten rijden van de Capilano-brug ligt ‘Grouse Mountain’. Trotseer jij deze berg te voet en loop jij net als de Canadezen met gemak ‘The Grouse Grind’? Deze klim beslaat 2800 traptreden en duurt ongeveer 1,5 uur. Of overtuigen jouw kids je ervan om jullie door kabelbaan ‘Skyride Gondola’ naar 1100 meter hoogte te laten brengen? We schreven al eerder over die toffe skyline van Vancouver, weet je nog? Deze is op zijn mooist vanaf de bergtop van Grouse Mountain.

Je komt hier echter ook voor de grizzlyberen, grijze wolven en voor het spotten van roofvogels. Beren? Yup! Deze twee ‘locals’ kwamen hier terecht als verweesde cups en groeiden op in deze omgeving. En ja, ook een troep grijze wolven kun je zomaar tegenkomen. De roofvogelshow wordt door kinderen bestempeld als een waar hoogtepunt. Ook de ‘Lumberjack show’ (houthakkersshow) is de moeite waard. Bereik je dit letterlijke hoogtepunt rond lunchtijd? Dat komt goed uit, want je vindt twee restaurants op Grouse Mountain.

Adres: 6400 Nancy Greene Way, North Vancouver, BC V7R 4K9, Canada
Afstand: Je rijdt in 5 minuten van ‘Capilano Suspension Bridge Park’ naar ‘Grouse Mountain’
Kosten: Volwassenen betalen € 45,00 per persoon entree voor de kabelbaan. Kinderen jonger dan 5 jaar mogen gratis naar binnen, kinderen tussen de 5 en 16 jaar betalen € 25,00 per persoon (december 2021).
Level: Natuur & outdoor
Parkeren: Betaald parkeren aan de voet van ‘Grouse Mountain’ à € 5,50 voor drie uur.
Website: Grouse Mountain

Welkom in het grootste park van Noord-Amerika! ‘Stanley Park’ heeft namelijk een oppervlakte van ruim vierhonderd hectare. De toegang tot het park is gratis en een fiets- of wandelroute van 10 kilometer lang slingert in een rondje door het park. Waarom zou je dit op je activiteitenlijstje zetten? Omdat je onderweg speeltuinen, totempalen, diverse uitkijkpunten en stranden tegenkomt. Je fietst of wandelt bovendien een stuk langs de kustlijn en de eerder genoemde skyline komt wederom tevoorschijn. Tijdens de fietsroute komt ook de ‘Lions Gate Bridge’ voorbij. Deze 111 meter hoge brug is bijna 2 kilometer lang en verbindt het centrum van Vancouver met het westen en noorden van de stad.

De hoofdfietsroute van het park, de Stanley Park Drive, is een eenrichtingsweg die rechts van de ‘Stanley Park Causeway’ (de snelweg door het park) begint en vervolgens, tegen de klok in, rondom het park loopt. Huur je fiets bijvoorbeeld bij ‘Spokes Bicycle Rental’ of bij een van de andere aanbieders dichtbij de ingang van het park. Je betaalt ongeveer € 25,00 voor het huren van twee fietsen voor twee uur.

Onderweg vertelt de bewijzering je op welke afstand je van welke bezienswaardigheid bent. Grote kans dat je tijdens het fietsen watervliegtuigen ziet opstijgen en landen; een mooi plaatje! Als je zin en tijd hebt, fiets dan nog een stukje door naar de ‘Waterfront’ om ‘Coal Harbour’ te bekijken. Dit is een wijk in het centrum die bekendstaat om de jachthaven, het uitzicht op de bergen en een mix van informele en chique restaurants aan het water.

Adres: Stanley Park, Vancouver, BC V6G 1Z4, Canada
Afstand: Je rijdt in 15 minuten van ‘Grouse Mountain’ naar de ingang van ‘Stanley Park’
Kosten: Gratis entree. Het huren van fietsen kost ongeveer € 25 voor twee fietsen voor twee uur (december 2021).
Level: Natuur & outdoor
Parkeren: In parkeergarage ‘Pipeline Road Vancouver’ (Stanley Park Seawall Path, Vancouver, BC V6G 3E2, Canada) à € 2,50 per uur.
Website: Stanley Park

6. Harrison Hot Springs – Ontspan aan het strand en geniet van de warmtebronnen (1 nacht)

De naam geeft het al weg; het dorpje ‘Harrison Hot Springs’ dankt haar titel aan de warmwaterbron die dit toeristische plekje rijk is. De slechts vijftienhonderd inwoners van het dorp teren op de toeristen die voor de ontspanning naar hun woonplaats komen. ‘Harrison Lake’ is goed zichtbaar tussen de bergen wanneer je arriveert in Harrison Hot Springs. Het water kan koud zijn, maar ook dan is een bezoek aan één van de idyllische strandjes een goede optie om het ‘chillen’ in de praktijk de brengen.

De warmtebronnen zijn onderdeel van het ‘Harrison Hot Springs Hotel’. Warmtebron ‘Potash’ heeft een watertemperatuur van 40 graden Celsius en nummer twee, ‘Sulphur’, is een stuk warmer met 65 graden Celsius. Het verhaal gaat dat het geneeskrachtige water van Harrison Hot Spring al duizenden jaren werd gebruikt door locals voordat het werd ontdekt door Europese kolonisten op zoek naar goud in de 19e eeuw.

Deze welkome tussenstop staat op de route zodat je niet te lang achter elkaar in de auto zit met de kids. De volgende plek is wat langer rijden; geniet daarom volop van de ontspanning in Harrison Hot Springs. Het moge duidelijk zijn dat je je zult vergapen aan de uitzichten aan het meer, de romantische strandjes en de ontspanning van de warmtebronnen. Daarnaast kun je ’s avonds gezellig oplopen en kun je bij meerdere restaurantjes terecht voor een smakelijk diner. Ben je benieuwd hoe mooi je kunt wonen in de provincie ‘British Columbia’? Maak dan een wandeling door de straten achter het centrum en ‘you will find out!’.

Het is natuurlijk een mogelijkheid te verblijven in hèt hotel van het dorpje, ‘Harrison Hot Springs Hotel’, waar de warmtebronnen zich bevinden. Echter, om de toch al oplopende kosten te drukken, raden wij een alternatief aan. Het hotel ‘Harrison Beach Hotel’ ligt aan de overkant van Harrison Lake. De kids zullen je zeker dankbaar zijn voor het boeken van dit hotel vanwege het binnenzwembad en de ‘hot tub’ buiten. Het hotel beschikt daarnaast over een seizoensgebonden restaurant.

Adres: 160 Esplanade Avenue, V0M 1K0 Harrison Hot Springs, Canada
Afstand: Je rijdt in 1,5 uur van ‘Moda Hotel’ naar ‘Harrison Beach Hotel’.
Kosten: Ongeveer € 190,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Parkeren: In de ondergrondse parkeergarage à € 6,75 per dag of buiten op de parkeerplaats van het hotel à € 3,50 per dag. 
Website: Harrison Beach Hotel

Camping: ‘Harrison Springs Camping & RV Park’ in Harrison Hot Springs

7. Kelowna – Tjoek met de stoomtrein langs de wijnvelden en door de ‘Okanagan vallei’ (2 nachten)

Kelowna’ dient de komende dagen als uitvalsbasis voor het ontdekken van ‘Okanagan Valley’, gelegen aan het prachtige ‘Okanagan Lake’. Ook hier knipoogt het Canadese landschap naar Nederland; Kelowna is sinds 40 jaar een zusterstad van ons eigen Veendam. Ook in deze streek vermaak je je vooral buiten. En dat doe je met liefde, omdat je je op de warmste plek in Canada begeeft. Dit klimaat leent zich daarom perfect voor wijnbouw en fruitteelt.

Daarnaast kent deze regio een rijke watersport-scene en doen sommige plekken Frans aan vanwege het klimaat en de wijnen. De ‘sparkling wine’ is een beroemdheid en meermaals bekroond met diverse prijzen. Wissel het relaxen tussen de druiven af met bijvoorbeeld een kajakroute die je langs diverse stops leidt. Onderweg stop je om met de kids op de tofste plekken te picknicken. Wil je iets meer actie in de tent? Dan kun je in deze regio ook de boot op, skiën en trektochten afleggen.

Het Tiki Shores Condominium Beach Resort bevindt zich tegenover het strand en wordt omringd door de wijngaarden van Okanagan. Activiteiten in de omgeving vind je er volop en als er meer behoefte is aan ontspanning, duik je met de kids in het verwarmde buitenzwembad. Heb je de luxe met pubers te reizen die een paar uurtjes alleen kunnen blijven? Overweeg dan het boeken van een wijntour.

Adres: 914 Lakeshore Dr W, Penticton, BC V2A 1C1, Canada
Afstand: Je rijdt in 3,5 uur van ‘Harrison Beach Hotel’ naar ‘Tiki Shores Beach Motel Resort’.
Kosten: Ongeveer € 140,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Parkeren: Gratis op het parkeerterrein van het hotel.
Website: Tiki Shores Condominimum Beach Resort

Camping: ‘South Beach Gardens Camping’ in Penticton

Daypack om, wandelschoenen aan en waterflessen ingepakt. Vandaag wandelen we 12 kilometer door de spectaculaire ‘Myra Canyon’. Je wandelt van ‘Myra Station’ naar ‘Ruth Station’. Onderweg spot je voormalige spoorbruggen en diverse tunnels. Geen zin om te wandelen of een vol programma? Bezoek dan enkel Myra Station. Vanaf de parkeerplaats is het één kilometer lopen tot de eerste spoorbrug en binnen twee kilometer zie je er zes, plus twee tunnels.

Zijn de kids bereid meer inspanningen te leveren? Dan kun je ook delen van de ‘Kettle Valley Railway’ fietsend afleggen. Dit traject strekt zich uit over een totale lengte van 600 kilometer. Deze voormalige spoorweg stamt uit de periode dat de mijnindustrie nog actief was in deze regio. Het is goed te doen (een deel van) de route te fietsen met kinderen omdat bij de aanleg een maximaal stijgings- en dalingspercentage van 2,2% overeen is gekomen. Onderweg word je getrakteerd op mooie vergezichten.

Een derde optie om de regio te verkennen is door kaartjes te kopen voor de ‘Great Train Robbery’. Deze stroomtrein rijdt niet iedere dag; daarom is het verstandig kaartjes online van tevoren te bestellen. Schrik niet; cowboys overvallen de trein en eisen jouw Canadese kleingeld op dat daarna geschonken wordt aan een goed doel. Tussen de 1,5 uur en 2 uur ben je met deze trein onderweg, met als letterlijk hoogtepunt de ‘Trout Creek Trestle Bridge’. Te heftig? Boek dan een kaartje voor een rustig ritje op dezelfde ‘Kettle Valley Steam Railway’. Kinderen worden onderweg vermaakt met een bingokaart.

Adres: 18404 Bathville Rd, Summerland, BC V0H 1Z2, Canada
Afstand: Je rijdt in 20 minuten van ‘Tiki Shores Beach Motel Resort’ naar ‘Kettle Valley Steam Railway’.
Kosten: Volwassenen betalen € 18,50 per persoon entree. Kinderen jonger dan 2 jaar mogen gratis mee, kinderen tussen de 3 en 12 jaar betalen € 11,50 per persoon en jeugd vanaf 12 jaar betaalt € 15,00 per persoon entree (december 2021).  
Level: Actief & cultureel
Parkeren: Gratis op het parkeerterrein naast het treinstation.
Website: Kettle Valley Steam Railway

Het Okanaganmeer bestaat niet uit smeltwater, waardoor de watertemperatuur verrassend aangenaam kan zijn. Dit gigantische meer grenst aan de oostkant aan Kelowna, strekt zich 135 kilometer lang uit en is 5 kilometer breed. Een toffe activiteit om hier met kinderen te ondernemen, is ‘suppen’. Omdat het meer rustig is, is dit een goede plek om het ‘stand up paddle boarden’ eens te proberen. Een bootje huren behoort ook tot te mogelijkheden. Laat je hierover informeren in een van de parken die aan het meer grenzen, zoals het ‘City Park’, het ‘Waterfront Park’, het ‘Boyce-Gyro Beach Park’ en het ‘Bear Creek Provincial Park’.

Voordat je deze activiteiten overweegt, begin je met je kinderen te vertellen over de legende van het monster ‘Ogopogo’. Of misschien vertel je dit toch pas na het suppen of bootje varen? Al generaties lang gaan er namelijk geruchten dat er een mysterieus beest op de loer ligt in de diepten van dit meer. Het verhaal gaat dat het monster oorspronkelijk een door demonen bezeten man is die een local vermoordde naar wie het meer later is vernoemd. Als straf voor zijn misdrijf veranderden de Indiase goden de moordenaar in een meerslang. Enkel wanneer een dier of mens wordt geofferd aan het monster van Ogopogo, kan een veilige oversteek gegarandeerd worden, aldus de legende. En? Hoe snel zwem jij als je van de sup afvalt…..

Adres: 3400 Lakeshore Rd, Kelowna, BC V1W 3S9, Canada (Gyro Beach Park)
Afstand: Je rijdt in 45 minuten van ‘Kettle Valley Steam Railway’ naar ‘Gyro Beach Park’.
Kosten: Huur een waterfiets, trike, kano, kajak of sup bij ‘Okanagan Beach Rentals’. Klik op deze link voor de tarieven.
Level: Outdoor
Parkeren: Aan de 3326 Lakeshore Road, Kelowna BC V1W 3T1 voor € 0,70 per uur.
Website: Boyce-Gyro Beach Park

8. Clearwater – Bezoek de mooiste watervallen van Canada (2 nachten)

De ‘Helmcken Falls’ zijn gelegen in ‘Clearwater’, onderdeel van ‘Wells Gray National Park’ dat tevens de bekendste trekpleister van dit park is. Deze waterval behoort tot een van de hoogste van Canada en diverse wandelpaden leiden je vanaf de parkeerplaats van de accommodatie waar je verblijft, naar dit natuurspektakel. Mocht je deze plek in de winter bezoeken, stelt ook dan de maar liefst 141 meter hoge waterval, niet teleur.

Andere reden om deze plek niet over te slaan, zoals menig toerist wel doet, is de rest van het Wells Gray National Park. Behalve het aanzicht van 39 watervallen, kun je prachtige wandelingen in het park maken en onderweg beren, elanden en ander wild tegenkomen. Vanaf augustus start de zalmentrek in Wells Gray en kun je miljoenen vissen bij ‘Bailey’s Chute’ tegen de waterval op zien springen. ‘Clearwater’ is vernoemd naar de rivier die het park doorkruist. Breng ook een bezoek aan ‘Dutch Lake’ met de kinderen. Dit meer bevindt zich net buiten Clearwater en is een ideale zwemspot. Na de nodige baantjes en bommetjes, eet je je buikje rond bij restaurant ‘Painted Turtle’; met uitzicht over ‘Dutch Lake’.

De accommodatie ligt op 35 kilometer van het centrum van Clearwater. De lodge biedt een restaurant en de houten accenten sieren het interieur. Sommige kamers zijn voorzien van een terras of een balkon met uitzicht op de ‘Trophy Mountains’. De kamers zijn eenvoudig, maar verzorgd. Het personeel is vriendelijk en vertelt je graag over de omgeving. De gunstige ligging is één van de redenen deze accommodatie te boeken; de lodge bevindt zich op 15 kilometer van de ‘Helmcken Falls’ en op 7 kilometer van de ‘Dawson Falls’. De kolibries vliegen je om de oren bij de eetzaal en dat is een groot pluspunt voor de kids.

Adres: 6664 Clearwater Valley Rd, Clearwater, BC V0E 1N1, Canada
Afstand: Je rijdt in 4 uur van ‘Tiki Shores Beach Motel Resort’ naar ‘Helmcken Falls Lodge’.
Kosten: Ongeveer € 190,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Parkeren: Gratis op het parkeerterrein van het hotel.
Website: Helmcken Falls Lodge

Camping: ‘Wells Gray Gold & RV Resort‘ in Clearwater

‘Wells Gray Provincial Park‘ omarmt natuurliefhebbers met liefde. Je kunt je hart hier ophalen wanneer je van kletterende watervallen, uitgestrekte bossen, hoge bergpieken en wildlife houdt. Bovendien zijn er meerdere manieren op dit gebied uit te kammen; te voet, te water en te paard. Voor dat laatste zullen de kids waarschijnlijk kiezen! De trail vanaf de accommodatie waar je verblijft, brengt je diep in het park en staat garant voor een onvergetelijk avontuur.

Dit natuurlijk paradijs is de woonplaats van meer dan meer dan vijftig soorten zoogdieren. Denk dan aan wolven, zwarte beren, herten, bevers, elanden en adelaars. Je mag ook achteraf vertellen of de berenbel en de berenspray je geholpen hebben tijdens een hike door het park….. Er zijn diverse plekken langs de weg waar je kaarten met wandelroutes kunt krijgen.  

Dit park wordt geroemd op de schoonheid van de tientallen watervallen die hier te vinden zijn. Onze top vijf: ‘Helmcken Falls‘, ‘Dawson Falls‘ en ‘Moul Falls‘. Over het spektakel dat Helmcken Falls heet, vertelden we je al eerder. De hoogte en kracht maken een grote indruk en dit maakt deze waterval een echte ‘must see’. Wat tof is aan Dawson Falls, is dat deze niet de hoogte in gaat, maar juist meer dan 100 meter breed is. Vanaf de parkeerplaats wandel je ongeveer 10 minuten over een gemakkelijk bospad totdat je de waterval voor het eerst ziet. Deze ondiepe waterval strekt zich uit over oude lavabedden en het uitzicht is om van te smullen.

Een wandeling van een uur vanaf ‘Clearwater Valley Road’ brengt je naar het punt waar Moul Falls uitmondt in de ‘Clearwater River’. Een optie is om te stoppen bij het uitkijkplatform boven, maar veel toffer is het om te lopen naar de voet van de waterval, waar je achter de waterval en de canyon door kunt glippen. Have fun! Bij de accommodatie hangen vogelvoederbakjes waar kolibries snoepen van het suikerwater. Vergeet je kinderen niet te vertellen dat de kolibrie de enige volgelsoort is die achteruit kan vliegen.

Adres: 416 Eden Rd, Clearwater, BC V0E 1N1, Canada (bezoekerscentrum)
Afstand: Je rijdt in 30 minuten van ‘Helmcken Falls Lodge’ naar ‘Wells Gray Provincial Park‘.
Kosten: Gratis entree door verblijf in ‘Helmcken Falls Lodge’ (december 2021).
Level: Natuur & outdoor
Parkeren: Gratis bij het bezoekerscentrum op de kruising van de ‘Yellowhead Highway’ en de ‘Clearwater Valley Road’.
Website: Wells Gray Provincial Park  

9. Tete Jaune – Relaxte tussenstop aan het water met een speeltuin voor de kinderen (1 nacht)

Deze strategische tussenstop zorgt ervoor dat een intensieve route door Canada behapbaar blijft wanneer je met kinderen reist.  De ‘Tete Jaune Lodge’ is een prachtige plek, direct aan ‘Fraser River’, met ligstoelen aan de rand van het water. Het restaurant heeft een overdekt terras en trakteert je op een uitzicht over de rivier.

Je kunt verblijven in het hotel, een hut huren wanneer je zelf kampeerspullen meeneemt of je camper direct parkeren aan het water. Maak op je gemak een wandeling langs de rivier en geniet van al het natuurschoon. Wat ook schoon is, is het sanitair gebouw. De kamers zijn comfortabel en de bedden krijgen veel complimenten van gasten. De recente renovaties zorgen ervoor dat ook de inrichting en indeling op goedkeuring kan rekenen. O ja, hadden we al gezegd dat je wakker wordt met uitzicht op het bos, de rivier en de bergen? Ook muggen vinden dit een fijne plek om te verblijven, neem daarom DEET spray mee.

Adres: 11957 L’Heureaux Rd, Fraser-Fort George H, BC V0E 2Z0, Canada
Afstand: Je rijdt in 3 uur van ‘Helmcken Falls Lodge’ naar ‘Tete Jaune Lodge’.
Kosten: Ongeveer € 135,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Parkeren: Gratis bij de accommodatie.  
Website: Tete Jaune Lodge

Camping: ‘Tete Jaune Lodge‘ in Tete Jaune

10. Jasper – Toeristisch hoogtepunten in natuurgebied ‘Canadian Rocky Mountains’ (3 nachten)

Je verblijft drie nachten in ‘Jasper’ omdat je je hier bevindt in het allergrootste natuurgebied in de ‘Canadian Rocky Mountains’; namelijk ‘Jasper National Park’. Meer dan 1000 kilometer aan trails brengt je langs diepe valleien, groenblauwe meren en de hangende gletsjer ‘Angel Glacier’. Het stadje Jasper is klein, gezellig en is gelegen in het national park. Bovendien is het mogelijk dit gebied op eigen houtje te verkennen. Het bezoekerscentrum in het stadje informeert toeristen over wandelingen, picknickplekken, hotspots en vertelt je over de beste plekken om beren en elanden te zien.

Onderweg naar Jasper is het opletten geblazen, want ineens krijg je ‘Mount Robson’ in het vizier. Maak er een spelletje van wie als eerste de hoogste berg van de Canadese ‘Rocky Mountains’ ziet. Behalve deze gigant van bijna 4000 meter hoog, is de kans dat elanden en herten oversteken, reëel. Wist je dat dit national park 11.000 km2 groot is? Een absolute aanrader is een wandeling door de ‘Maligne Canyon’. Verbaas je over deze 50 meter diepe kloof die het natuurlijke gevolg is van jarenlange erosie door de ‘Maligne River’. Genoeg gewandeld? Neem dan de ‘Jasper SkyTram’ naar de top van ‘Whistler Mountain’.

En wat past deze accommodatie in het plaatje; heerlijk! ‘Patricia Lake Bungalows’ beschikt over een eigen aanlegsteiger en over barbecue faciliteiten. Leuk weetje voor de ouders; het resort beschikt over een ‘hot tub’ in de open lucht. Het personeel draagt de gasten op handen en wanneer de kinderen nog niet moe zijn van alle hikes, kunnen zij hun energie kwijt op de kinderspeelplaats op het terrein. Voor het huren van een fiets of een boot, kun je ook terecht bij Patricia Lake Bungalows.

Adres: 1 Pyramid Lake Rd, Jasper, AB T0E 1E0, Canada
Afstand: Je rijdt in 1,5 uur van ‘Tete Jaune Lodge’ naar ‘Patricia Lake Bungalows’.
Kosten: Ongeveer € 180,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Parkeren: Gratis bij de accommodatie.   
Website: Patricia Lake Bungalows

Camping: ‘Whistlers Campground’ in Jasper

Klaar voor stroomversnellingen, waterstromen en scherpe bochten? Kies dan voor vlotvaren op de ‘Athabasca river’ in ‘Jasper National Park’. Tijdens deze 2 uur durende tocht, staat avontuur beleven op een verantwoorde manier, voorop. Ga je met jongere kids deze belevenis aan? Weeg dan af of jouw kids vertrouwd zijn met water, zodat ze hier met plezier op terug kijken. Ook als het water net te ruw is en de deelnemers in het water belanden. Tijdens de rustige vaarmomenten vertelt de gids over de geschiedenis van het gebied en doe je een wedstrijdje herten, bevers en beren spotten vanaf de boot. Volgens reizigers die deze trip eerder boekten, is het ook mogelijk coyotes, wolven, adelaars, en bergschapen te zien.

Ik kan me voorstellen dat je ervoor kiest deze activiteit aan het einde van de middag in te plannen, want dat je nat wordt staat vast. Bovendien is de kans dat het water in de middag een klein beetje warmer is, aanwezig. De kleinste kids zitten in het midden van de boot; de oudere kids helpen de gids een handje met peddelen. Iedereen wordt voorzien van een zwemvest.

Boek met een gerust hart deze trip; ‘Jasper’s Whitewater Rafting Company’ hanteert een strikt veiligheidsbeleid tijdens alle tochten. Grote stroomversnellingen worden vermeden en hoger dan klasse twee, van de totaal vijf klassen die gehanteerd worden bij raften, kom je met kinderen niet. Deze tours worden bewust aangeboden vanaf de zomervakantie, wanneer het waterniveau in hoogte is gedaald en in temperatuur gestegen. Iedereen op de boot krijgt een wetsuit, een fleece pullover, een splash jacket, een reddingsvest en een helm. Let’s go!

Adres: 618 Connaught Dr, Jasper, AB T0E 1E0, Canada
Afstand: Je rijdt in 10 minuten van ‘Patricia Lake Bungalows’ naar ‘Jasper’s Whitewater Rafting Company’.
Kosten: Volwassenen betalen € 55,00 per persoon en kinderen vanaf 13 jaar betalen € 27,50 per persoon.
Level: Actief & outdoor
Parkeren: Gratis op het parkeerterrein van ‘Jasper’s Whitewater Rafting Company’.
Website: Jasper’s Whitewater Rafting Company

Besteed de ochtend van je tweede, volledige dag in Jasper, in het national park. Kies ‘Malinge Lake’ als startpunt omdat vanuit hier diverse hikes van diverse lengtes te maken zijn. Kies met de kids voor ‘Moos Lake Loop’; deze wandeling is slechts 3 kilometer lang en onderweg heb je kans wildlife te spotten. Begin niet direct aan de wandeling, maar geniet eerst van Malinge Lake met bijbehorende looproute. Dit meer wordt als een van mooiste meren van het park bestempeld.

Wil je naar een andere plek die je waarschijnlijk wel kent van de foto’s? Boek dan een boottocht die je vanuit ditzelfde punt naar ‘Spirit Island’ brengt. Deze plek wordt beschermd, en terecht, wat maakt dat niemand op het eiland mag lopen. Bezoekers stappen uit op paden in de buurt en maken foto’s van een afstand. De boottocht heeft vertrekdata tussen eind mei en oktober. Reserveren vooraf is aan te raden in het hoogseizoen. Wil je dichterbij komen? Vaar er dan naar toe met een kano.

Sla op de terugweg ‘Medicine Lake’ niet over. Al rijdend kom je diverse viewpoints tegen. De Indianen waren er van overtuigd dat de drooglegging van het meer aangestuurd werd door geesten, vandaar de naam. Door de poreuze steenformaties valt het meer droog in de zomer; een onderaards drainagesysteem met gigantische, ondergrondse grotten dienen als wateropslag. Je bereikt dit meer via ‘Maligne Lake Road’. Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg en droom weg bij de viewpoints die je onderweg verrassen.

Adres: Patricia Lake, Alberta T0E 1E0, Canada
Afstand: Je rijdt in 1 uur van ‘Patricia Lake Bungalows’ naar ‘Jasper National Park’.
Kosten: Volwassenen betalen € 7,00 per persoon entree en kinderen t/m 17 jaar mogen gratis naar binnen.
Level: Actief & outdoor
Parkeren: Gratis op de parkeerplaats bij ‘Malinge Lake’.
Website: Jasper National Park

Onderdeel van ‘Columbia Icefield’ is het tienduizend jaar oude ijsveld ‘Athabasca Glacier’. Wanneer je vanaf de parkeerplaats naar deze gletsjer loopt, vertellen bordjes met jaartallen onderweg hoe snel dit natuurfenomeen smelt. Deze attractie ligt op de grens van ‘Jasper National Park’ en ‘Banff National Park’. De ijsmassa is de grote, letterlijk, attractie in de omgeving. Indien je ervoor kiest het ijs te betreden, zal de uitleg van een gids over het ontstaan en de kracht van het ijs, je ervaring compleet maken. Doet deze aangelegenheid jullie te toeristisch aan? Rijd dan de ‘Icefields Parkway’ van Jasper naar Banff. Om de zoveel meter trekken aanlokkelijke watervallen je uit de auto en is het spotten van een beer meer gewoon dan uitzondering.

Klinkt voelen toch beter dan kijken? Boek dan een van de trips waarbij je het ijs daadwerkelijk betreedt. Alle excursies starten vanuit ‘Columbia Icefield Discovery Centre’. Je kunt ook op eigen gelegenheid het ijs beklimmen, maar dat wordt ten zeerste afgeraden omdat dit voor onveilige situaties kan zorgen. Een populaire keuze is de ‘Ice Cubed Glacier Adventure’ waarbij je met een bus op rupsbanden de gletsjer op rijdt. Je kunt dit combineren met een bezoek aan de ‘Glacier Skywalk’; een glazen brug op 300 meter hoogte boven een vallei, waar je prachtige plaatjes kunt schieten.

Wil je het allemaal ervaren? Dan kan ik me voorstellen. Boek dan van tevoren tickets voor een combinatie-tour op de website van ´Brewster Sightseeing´. Overweeg welke intensiteit bij jouw kids en jezelf (haha) past. De hike over het ijs duurt ongeveer drie uur en de natuur stelt alles behalve teleur. Of het de moeite waard is, hoef je je niet af te vragen. Of het geschikt is voor jouw gezin natuurlijk wel. Op de eerder genoemde website zijn de tours ook apart te boeken, dus niet als combinatie. De excursies worden aangeboden van juni t/m september. Had ik al gezegd dat je je warm moet kleden? Veel plezier!

Adres: AB-93, Jasper, AB T0E 1E0, Canada
Afstand: Je rijdt in 5 minuten van ‘Jasper National Park´ naar ‘Columbia Icefield Discovery Centre´.
Kosten: Volwassenen betalen voor een combinatieticket € 195,00 per persoon en kinderen van 6 t/m 15 jaar betalen € 98,00 per persoon.
Level: Actief & outdoor
Parkeren: Gratis op het parkeerterrein van het bezoekerscentrum.
Website: Columbia Icefield Discovery Centre

11. Golden – Blauwe meren en loslopende beren

Aan de westkant van de Rocky Mountains vind je ‘Golden’. Je verblijft hier twee nachten omdat je vanuit hier een aantal van de meest fantastische nationale parken van Canada kunt bezoeken: Revelstoke, Glacier, Yoho, Kootenay en Banff. Golden bevindt zich aan de westelijke ingang van ‘Yoho National Park’. Wanneer je je al eerder hebt verdiept in deze omgeving, ben je de naam ‘Eagle’s Eye’ vast en zeker tegen gekomen. Dit meer wordt wel eens het mooiste meer van Canada genoemd en bevindt zich in de buurt van een kabelbaan. In de buurt van diezelfde kabelbaan woont een volwassen grizzlybeer. Hier krijg je je kinderen zeker voor warm gedraaid!

Verder heeft Golden een goede reputatie vanwege de outdoor activiteiten die worden aangeboden. Denk dan aan raften, mountainbiken, kajakken, paragliden, rotsklimmen en kanoën. Liever chill-modus aan? Bezoek dan de heetwaterbronnen van ‘Radium Hot Springs’. Golden is eveneens een oude spoorweg stad en er is een museum dat hierover vertelt. Had ik ook al gezegd dat je nabij Golden, in het ‘Northern Lights Wildlife Centre’, een roedel wolven kunt zien? Nog meer actie in de tent? Bezoek dan ‘Golden Skybridge’; wat een plaatje! Deze giga hangbrug slingert op zo’n 130 meter hoogte boven een kloof.

Het gevoel van een echte Canadese berghut begroet je bij ‘Winston Lodge’. De kabelbaan waar we het eerder over hadden, ligt op loopafstand van deze accommodatie welke gelegen is aan de voet van ‘Kicking Horse Mountain’. Omgeven door bossen en omringd door natuur, is dit een ontspannen plek om te verblijven. De hot tub in de buitenlucht maakt het plaatje af. Bovendien biedt Winston Lodge skilessen aan. Ook kun je vanuit hier prachtig wandelen of golfen. Is ontspanning jouw ding deze dagen? Boek dan een massage in de spa van de lodge en bezoek de sauna.

Adres: 1593 Cache Cl, Golden, BC V0A 1H0, Canada
Afstand: Je rijdt in 6 uur van ‘Patricia Lake Bungalows’ naar ‘Winston Lodge’.
Kosten: Ongeveer € 175,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Parkeren: Gratis op het parkeerterrein van het hotel.
Website: Winston Lodge

Camping: ‘Golden Municipal Campground & RV Park’ in Golden

Het moge duidelijk zijn dat het je tijdens deze reis niet zal ontbreken aan adembenemende vergezichten in een prachtige, natuurlijke setting. Vanaf ‘Kicking Horse Mountain Resort’ vertrekt de ‘Golden Eagle Express’ die je naar 2500 meter hoogte brengt.

Hebben jullie ‘Boo’ de beer al gespot? Je vertrekt naar boven als je geen hoogtevrees hebt en je, terecht, nieuwsgierig bent naar het panoramische uitzicht op de vijf nationale parken. Ben je uitgekeken? Kies dan met de kinderen voor de wandeling ‘Bowl Over Loop’ die zo’n 3,5 kilometer bestrijkt, met rondom uitzicht op de ‘Rocky Mountains’ en bijbehorende vallei.          

Adres: Kicking Horse Trail, Golden, BC V0A 1H2, Canada
Afstand: Je loopt in 5 minuten van ‘Winston Lodge’ naar ‘Golden Eagle Express’.
Kosten: Volwassenen betalen € 90,00 per persoon, kinderen tussen de 13 en 17 jaar betalen € 67,00 per persoon en kinderen tussen de 6 en 12 jaar betalen € 36,00 per persoon. Kinderen van onder de 6 jaar mogen gratis naar boven.
Level: Natuur & outdoor
Parkeren: Niet van toepassing, je gaat te voet naar de Golden Eagle Express.
Website: Golden Eagle Express

12. Canmore – Toeristenlieveling door onbegrensde ‘outdoor’ mogelijkheden (2 nachten)

Op steenworp afstand van de ingang van ‘Banff National Park’ vind je ‘Canmore’. Vanaf dit gezellige dorpje ben je binnen 10 minuten bij het national park en binnen een halfuur in het dorpje ‘Banff’. De accommodaties zijn betaalbaarder dan in het beroemde Banff zelf en dit maakt Canmore een geschikte uitvalsbasis. In 1988 werd het toernooi ‘Nordic Skiing’ georganiseerd in Canmore. Sindsdien zijn toeristen en wintersportliefhebbers dol op dit plaatsje. 

Canmore staat bekend om zijn onbegrensde outdoor-recreatiemogelijkheden. In het centrum vind je bovendien souvenirwinkeltjes, musea en diverse kunstgalerieën. Andere bijzonderheden om te ontdekken zijn een chocolaterie en een internationaal geprezen quiltwinkel; allebei in het centrum. Canmore en zijn omgeving is ook geschikt om er op uit trekken om te skiën, te wandelen, te fietsen en te vissen.

Reis je af naar Canmore om het provinciale park ‘Canmore Nordic Centre’ te bezoeken? Dan is het mooi meegenomen dat je vanaf het hotel waar je verblijft slechts 10 minuten hoeft te rijden naar deze bezienswaardigheid. Het eten van het restaurant in het hotel wordt geprezen en winkels zijn op loopafstand bereikbaar. Zowel het uitzicht op het water en de bergen als de onlangs uitgevoerde renovaties maken je verblijf hier meer dan aangenaam.

Adres: 610 8th Street, T1W 2B5 Canmore, Canada
Afstand: Je rijdt in 3 uur van ‘Winston Lodge’ naar ‘Lamphouse Hotel’.
Kosten: Ongeveer € 265,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en twee kinderen onder de 18 jaar (december 2021).
Parkeren: Gratis op het parkeerterrein van het hotel.
Website: Lamphouse Hotel

Camping: ‘Spring Creek RV Campgound’ in Canmore

Een korte beschrijving van ‘Banff National Park’? Felblauwe gletsjermeren en steile bergtoppen. Banff National Park staat bekend om de blauwste meren van Canada. Het water is onwerkelijk blauw! Dit natuursprookje begint al op de weg naar de ingang van het national park. Je wordt tot stilstaan gedwongen bij de indrukwekkende ‘Crowfoot Glacier’ en de azuurblauwe wateren van ‘Peyto Lake’ en ‘Bow River’. Banff National Park is dé plek om diverse (roof)dieren in hun natuurlijk habitat te spotten of om je onder te dompelen in een van de warmwaterbronnen.

Het begrip ‘azuurblauw’ krijgt een nieuwe dimensie wanneer je langs meren als ‘Moraine Lake’ en ‘Lake Louise’ wandelt. Moraine Lake is een populaire plek onder fotografen vanwege de ligging van dit azuurblauwe gletsjermeer, omsloten door bossen en bergen. Misschien is dit wel het meest gefotografeerde plekje van Canada! ‘Consolation Lakes Trail’ is een toegankelijke wandelroute om met de kids te doen. Al is varend misschien toch de beste manier om Moraine Lake volledig in je op te nemen. Lake Louise ligt centraal in het national park en verandert mee van kleur bij de wisseling van seizoenen. Je kunt hier wandelen en kanoën en in de winter kun je hier ook terecht om te skiën en te snowboarden. Een andere hoogtepunt in dit park is het uitzicht vanaf ‘Sulphur Mountain’ waar de ‘Banff Gondola’ je naar toe brengt.

Adres: 224 Banff Ave, Banff, AB T1L 1B3, Canada (bezoekerscentrum)
Afstand: Je rijdt in 30 minuten van ‘Lamphouse Hotel’ naar ‘Banff Visitor Centre’.
Kosten: Volwassenen betalen € 7,00 per persoon entree en kinderen tot 17 jaar mogen gratis naar binnen.
Level: Natuur & outdoor
Parkeren: De parkeerplaatsen bij Moraine Lake en Lake Louise Lakeshore zijn in het hoogseizoen sneller vol. Een reservering voor de ‘Parks Canada shuttle’ is de enige manier om te garanderen dat je beide meren op één dag kunt zien als je Banff National Park bezoekt. Om het gebruik van de pendeldienst aan te stimuleren, zijn de parkeerplekken voor je eigen auto betaald. Per voertuig betaal je ongeveer € 8,00 per dag. Reserveer (ver) van tevoren de plekken in de Parks Canada shuttles om teleurstelling te voorkomen.
Website: Banff National Park

Het onbekendere zusje van ‘Banff National Park’ laat zich ‘Yoho National Park’ noemen. Je bezoekt dit uitgestrekte park vanwege de vele bezienswaardigheden, talloze wandelpaden en letterlijke hoogtepunten: het betoverende ‘Emerald Lake’, de woeste ‘Takkakaw Falls’ en de bijzondere ‘Hoodoo’s’.

Een tof experiment met de kinderen; ga op zoek naar de ‘red chairs’. De ene rode stoel is makkelijker te vinden dan de andere! De Canadezen nodigen natuurliefhebbers uit om deze manier een echte connectie te maken met de omgeving. Relaxen en genieten dus! De ‘Kicking Horse River’ is de grootste rivier van het park en kan zo maar eens jullie looproute zijn. Als je het water loopt kom je namelijk langs interessante plekken, zoals de ‘Natural Bridge’ en een drietal watervallen, waarvan de ‘Wapta Falls’ de meeste indruk maakt.

Adres: Trans-Canada Hwy, British Columbia V0A 1G0, Canada (bezoekerscentrum)
Afstand: Je rijdt in 70 minuten van ‘Lamphouse Hotel’ naar ‘Yoho National Park Visitor Centre’
Kosten: Volwassenen betalen € 7,00 per persoon entree en kinderen tot 17 jaar mogen gratis naar binnen.
Level: Natuur & outdoor
Parkeren: Gratis op het parkeerterrein van de verschillende bezienswaardigheden.
Website: Yoho National Park

13. Calgary – Terugvlucht naar Nederland

Waar ligt Canada ook alweer? Op zo’n 7200 kilometer verwijderd van Nederland en deze kilometers ga je spoedig vliegend overbruggen. Je zult je bij aankomst in Calgary maar al te goed beseffen hoeveel toffe activiteiten jullie hebben ondernomen de afgelopen drie weken. Waarschijnlijk voel je je moe en voldaan. Je kunt je waarschijnlijk aansluiten bij de opvatting dat een reisperiode van drie weken een minimum is in Canada.

Je bent deze ochtend op je gemak vertrokken uit ‘Canmore’. Idealiter heb je een directe vlucht naar Nederland geboekt die net na het avondeten vertrekt. Zo pakt het hele gezin een paar uurtjes slaap die iedereen goed kan gebruiken bij een aanstaande jetlag. Bekijk alle actuele opties op Skyscanner. Heel veel zal deze jetlag je wellicht niet deren wanneer je foto- en filmmateriaal terugkijkt van deze reis. Babette en haar gezin hebben genoten; wij hopen dat dit ook voor jouw gezin geldt!

Adres: 2000 Airport Rd NE, Calgary, AB T2E 6W5, Canada
Afstand: Je rijdt in 75 minuten van ‘Lamphouse Hotel’ naar het vliegveld.
Website: Calgary International Airport

Gaat jouw baby mee naar Canada? Lees dan hier hoe je een vliegreis aanpakt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.