Reisverhaal Italië - ‘Monte Baldo, molto caldo’

Reisverhaal Italië – ‘Monte Baldo, molto caldo’

Goed voorbereid reizen met kinderen

Wanneer wij met de kinderen reizen, verloopt de voorbereiding nagenoeg altijd hetzelfde. Ik zwoeg om een zo gevarieerd mogelijk programma in elkaar te draaien en Maikel laat het over zich heen komen. Als ik twijfel over details, laat ik Maikel beslissen. Op de dag van vertrek lees ik traditiegetrouw het draaiboek voor aan de kinderen in de auto of op het vliegveld. Dat blijft een spannend moment, want natuurlijk zijn de kids super eerlijk. Valt het niet in de smaak? Dan laten ze van zich horen.

Reisverhaal Italië - ‘Monte Baldo, molto caldo’

Monte Baldo aan het Gardameer

Vaste onderdelen zijn cultuur, natuur en ‘something scary’. Fayenne heeft daar enkele jaren geleden de categorie ‘chillen’ aan toegevoegd. Fair enough! Nu we ein-de-lijk met de kids naar Italië gaan, draait mijn individuele reisbureau overuren. Ik wil niets liever dan de liefde voor het mooiste land van de wereld met hen delen. Het bezoek aan bergketen ‘Monte Baldo’ aan het Gardameer wordt ons ‘natuuruitstapje’. Dit letterlijke hoogtepunt is met de kabelbaan te bereiken en belooft een betoverend mooi panorama over het Gardameer. Mijn idee is om lekkere dingen mee te nemen naar boven en met z’n vieren picknickend te genieten van het uitzicht.

Reisverhaal Italië - ‘Monte Baldo, molto caldo’

Drukte bij Monte Baldo

Ik lees op diverse websites, en in mijn persoonlijk archief van reisgidsen, dat wij niet de enige zullen zijn met dit idee. We gaan in het hoogseizoen en het zal druk zijn, heel druk. Via een Italiaanse website kun je eenvoudig tickets bestellen waardoor je een groot deel van de rij kunt overslaan. Wanneer ik bijna op ‘pagare’ heb gedrukt, lijkt Maikel opeens wakker te worden: ‘Ga je die tickets nu al online bestellen? Dan zitten we vast aan een datum, dat vind ik niet handig hoor.’ Ik leg nog uit dat er grote drukte wordt voorspeld, dat onze kinderen lange rijen niet trekken, welke kinderen wel, en dat het bovendien erg warm zal zijn. Maikel verandert niet van gedachte en zonder tickets voor de kabelbaan, vertrekken we een week later naar Italië.

Soms zijn de woorden, ‘ik zei het toch’, overbodig. Ik hoefde niets te zeggen, want Maikel zag het zelf al. We liepen naar de ingang van de kabelbaan bij Monte Baldo en het ziet zwart van de mensen. Niet normaal; zo druk, zo vol, zoveel mensen. De kinderen protesteren direct. Het is bovendien enorm warm, het kwik tikt de 38 graden aan vandaag. Ik besluit nog niets te zeggen en Maikel trekt direct het boetekleed aan. Ik kan er de humor wel van inzien en bedenk spelletjes die we tijdens het wachten kunnen doen. Qian gaat daar nog net in mee, maar van Maikel en Fayenne is dit te veel gevraagd op de vroege ochtend.

Reisverhaal Italië - ‘Monte Baldo, molto caldo’

Drie uur in de rij…..

De volgende tweeënhalf uur bestaan uit een onrustige Maikel die zich ongedurig door de menigte beweegt en wel op vijf verschillende manieren alsnog online tickets probeert te bestellen. Zonder succes, helaas. Fayenne heeft het warm, Fayenne heeft geen zin meer om te staan, Fayenne heeft het heet. Ik beheers me en leg aan Qian uit wat er boven te zien is. Ruim drie uur doen we erover om boven te komen en wanneer we elkaar niet meer kunnen luchten of zien, gaan de deuren van de kabelbaan open.

Reisverhaal Italië - ‘Monte Baldo, molto caldo’

Monte Baldo is prachtig!

Gelukkig is daar dan toch hèt moment. Wanneer Maikel is gekalmeerd en ik iets te eten in Fayenne heb gestopt, kunnen ook zij genieten van dit fantastische tafereel. Monte Baldo is prachtig! We zien alpaca’s, het Gardameer in al haar schoonheid en tientallen bergtoppen verschijnen in alle glorie in de zon. Ik durf rustig iets meer te vertellen over wat ik heb gelezen over dit pareltje en lok de drie mee naar een uithoekje. Daar gaan we rustig zitten en genieten we van het uitzicht. We zeggen niks, we kijken alleen maar.

Eventjes vergeten we alle vier dat we net drie uur in de hitte, in de rij hebben gestaan…..

Reisverhaal Italië - ‘Monte Baldo, molto caldo’

Op zoek naar tips over reizen met kinderen naar Italië? Klik dan hier!

1 thought on “Reisverhaal Italië – ‘Monte Baldo, molto caldo’”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.