'Get real'- Reisverhaal Borneo

‘Get real’ – Reisverhaal Borneo

Op reis naar Borneo.....

Borneo 2019. Mijn zusje en haar vriend reizen in een halfjaar de wereld rond; Maikel en ik treffen hen in Borneo voor een extra vakantie. We kunnen het slechter treffen…..

We kijken alle vier enorm uit naar het weerzien en na een lange reis met twee tussenstops is het moment eindelijk daar! Borneo voldoet vervolgens op alle vlakken aan onze verwachtingen. Een bizar mooie onderwaterwereld, de meest vriendelijke locals, heerlijke gerechten voor een paar euro, regenwoud, zonneschijn en ga zo maar door. Genietend van elkaars gezelschap deinen we met z’n vieren de week door, wachtend op wat Borneo nog meer voor ons in petto heeft.

Get real - Reisverhaal Borneo

Dan zien we twee zwerfkindjes

Na een gezellige avond borrelen en karaoke op de kade in ‘Semporna’, lopen we lachend naar het hostel. In een hoekje ligt een kindje van ongeveer 6 jaar te slapen en een ander, zo mogelijk nog schattiger, kleiner jongetje, dwarrelt om hem heen. Verbaasd aanschouwen we het tafereel en constateren we pijnlijk dat er geen ouders in beeld zijn, in ieder geval niet letterlijk. Hun kleding is een beetje vies en gescheurd; schoenen ontbreken. We stoppen een paar ringit in het broekzakje van het slapende kindje. Een local houdt ons aan en vertelt dat we dat beter niet kunnen doen. Deze kinderen zijn inderdaad wees en kopen drugs van het geld dat ze krijgen. Als we ze willen helpen kunnen we beter eten of drinken geven.

'Get real' - Reisverhaal Borneo

Reality check

Verbijsterd en verdrietig staren we naar de twee kids. De local eindigt met ‘no one really takes care of them’. De tranen rollen over mijn wangen en over die van Esmée. Wanneer we ons beseffen dat we ze al 10 minuten aanstaren, wordt de oudste net wakker. We laten ze allebei een blikje uit de automaat kiezen en hier zijn ze ongelooflijk blij mee. Ze lachen van oor tot oor, hun bijna zwarte ogen stralen en ze zwaaien ons uit totdat we echt niet meer in beeld zijn.

We lopen terug. Stil en diep geraakt. De volgende ochtend klaagt niemand over de beperkte keuze aan beleg bij het ontbijt…..

'Get real' - Reisverhaal Borneo

Benieuwd naar wat wij nog meer meemaakten in Azië? Klik dan hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.