Weekend weg op de Veluwe – 10x Tips

In opdracht van Sandra van WOTY stelden wij, met enorm veel plezier, deze 10 tips samen voor een COVID-proof weekend weg op de Veluwe in de buurt van Apeldoorn. Wat te doen op de Veluwe tijdens een weekend weg? Zie hieronder onze 10 tips voor een nachtje weg, met of zonder kinderen, op de Veluwe. Waar ligt de Veluwe ook alweer? De Veluwe ligt in de provincie Gelderland en bestaat uit twee nationale parken. Je boekt een weekend weg op de Veluwe omdat je hier heerlijk kunt wandelen, fietsen en je wildlife van eigen bodem kunt spotten. Wat ons betreft is deze bestemming de perfecte plek om een nachtje weg te gaan omdat de natuur je vriend is in dit corona tijdperk. 

Waar grote steden in verdriet zijn gehuld door de gesloten horecagelegenheden en de afwezigheid op straat van hun inwoners, is de natuur nu misschien wel op haar mooist in dit Corona-tijdperk. Na het eeuwige thuiszitten, willen we erop uit. Jij ook toch? In dit artikel lees je hoe je zo’n COVID-proof weekend weg op de Veluwe optuigt en maximaal kunt genieten met kinderen of juist zonder kroost.

Om 12:00 uur scoren wij een ‘lunch to go’ (1)  welke we onder het genot van een warme kop koffie opeten op het bankje in de zon van onze woonplaats. Iedere plaats kent horecagelegenheden waar je broodjes kunt afhalen voor de lunch. Heb je al die broodjes al geproefd het afgelopen jaar? Overweeg dan ‘Subway’ of de lokale bakker als alternatief.

Om 14:00 uur melden we ons bij de receptie van het Van der Valk hotel ‘De Cantharel(2) waar wij een nachtje zullen slapen. We krijgen de sleutel van kamer 63 (3) en vallen daarmee we met onze neus in de boter. Ons onderkomen bevindt zich in een uithoek van de kamerreeks en ligt prachtig gesitueerd in de tuinen van het hotel. Door de grote ramen, het romantische bad in het midden van de kamer en de toffe eethoek, begint ons weekend weg op de Veluwe meer dan goed!

Wanneer we onze koffers hebben gedropt, melden we ons voor de ‘Land Rover 109 Veluwe Experience(4). Herkenbaar van onze reizen door Afrika, stappen we met goede zin in de auto waarvan we doen alsof de remmen nog goed functioneren. We boeken deze outdoor-activiteit voor 4 uur en mogen daarom twee snacks en twee drankjes uitkiezen voor in de picknickmand. In de mand zitten verder een routekaart, een verrekijker en informatie over de omgeving. Voor € 150,00 hebben we een halve dag de tijd om de ‘Big Five’ van de Veluwe te spotten. Deze serie 3 Land Rover uit 1980 maakt zoveel kabaal dat de schuwe ree, vos, das, edelhert en zwijntje zich allang hebben verstopt voordat ze zich laten zien. Als je voor het spotten van dieren deze tour boekt, overweeg dan de avondrit te rijden. Vergeet niet dat het rijden van een route van 80 kilometer in deze auto, over deels onverharde wegen, door een prachtig gebied, al een avontuur op zich is. Wij hebben genoten!

Met volle geheugenkaartjes in onze camera’s, parkeren we de Land Rover bij ’t Buitenhuisje. We hebben een reservering gemaakt om 18:30 uur in het restaurant. Het volledige menu hebben we online al uitvoerig bekeken natuurlijk. Tegen eerlijke prijzen kun je heerlijk eten bij de Cantharel (5). Het afhalen van dit heerlijke diner is volgens de Corona-maatregelen ingericht en om 18:45 uur proosten we op ons eerste weekendje samen weg in een hele lange tijd. De asperges met truffelravioli, de beenham, verse groenten; het smaakt allemaal even goed. Van thuis hebben we onze favoriete witte wijn meegenomen en de chocoladesnacks van de safari komen goed van pas als toetje. De rest van de avond vullen we met spelletjes, badderen, lezen en andere invullingen van ‘quality time’ (6). Heerlijk!

Het laatste tijdslot voor het ontbijt (7) is om 11:00 uur. Wij maken graag gebruik van de uitzonderlijke buitenkans om uit te slapen en zetten de wekker zo laat mogelijk. De geur van verse eitjes komt ons tegemoet wanneer we ons melden in hetzelfde restaurant als de avond ervoor. Twee net iets te volle bladen nemen we mee naar de kamer waar we in het knusse eethoekje genieten van verse jus, croissants, verse kwark en fruit. Drie kwartier later halen we een kopje koffie in de lobby en dan is het moment daar om uit te checken. Helaas…..

Om onze tweede dag zoveel mogelijk te benutten, verkennen we een deel van de Veluwe die middag te voet. Er starten diverse wandelroutes (8) vanaf de Cantharel en voor routekaarten wordt gezorgd. Het ‘Ugcheler Markepad’ is een klompenpadwandeling van 11 km die start en eindigt bij het hotel. De wandeling doorkruist zowel landbouw- als cultuurhistorisch terrein en wordt aangeraden door het hotel vanwege de duidelijk bewegwijzering. Dat laatste is ons ontgaan waardoor we inderdaad prachtige delen van de Veluwe hebben gezien in de 3 uur dat we hebben gelopen, maar waarvan slecht een deel klompenpad was. Na vier hagel- en zes regenbuien, zonder te overdrijven, ontdekten we de app ‘klompenpaden’. Download deze voordat je het Ugcheler Markepad loopt en een grote omweg blijft je bespaard.  

Gaan de kids mee naar Apeldoorn? Laat hen dan over de bospaden rijden, om en rond het hotel, in de kidsvariant van de Land Rover (9). Paardrijden en fietsen zijn andere activiteiten die worden aangeboden. Wanneer we voorgoed afscheid nemen van het Corona virus, biedt de Cantharel koetsritten over de Veluwe aan; net als forrel vissen, een unieke luchtballonvaart en demonstraties door een valkenier (10). Ben je overtuigd? Heb je vragen of ben je op zoek naar meer details? Contact ons! Veel plezier op de Veluwe!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.