Vluchtkoffer checklist bevalling ziekenhuis

Vluchtkoffer checklist bevalling ziekenhuis

Dan is het moment daar dat je je beseft dat de bevalling nu ècht dichtbij komt; OH MIJN GOD! Ook wanneer thuis wilt bevallen, is het verstandig de zogenaamde ‘vluchtkoffer’ op tijd klaar te zetten voor het geval je onverhoopt naar het ziekenhuis moet. De vluchtkoffer is een koffer of weekendtas gevuld met spullen die je nodig hebt voor, tijdens en na je bevalling. Wellicht geeft het je rust wanneer je weet dat alles is ingepakt en de koffers in de auto staan. ‘Let it go’ en focus je vervolgens op de grootste taak die je ooit hebt vervuld; je baby op de wereld zetten! Wat moet je meenemen in de vluchtkoffer? Ik vertel het je in deze checklist!

Wat neem je WEL mee?

  • Essentials: Telefoon, sleutels, ID, portemonnee

Dit vergeet je niet, maak je niet druk over het klaarleggen van deze spullen. 

  • Vest

Na een keizersnede is een vest fijner dan truien. De band van een trui kan op de buikwond rusten. 

  • Geboorteplan

De meest actuele versie van ons geboorteplan stoppen we in de vluchtkoffer, in het kraampakket van de zorgverzekering, in mijn handtas en thuis in de lade. Niet meer over nadenken daarna 😊.

  • Papieren verloskundige & kraamhulp

Wij verblijven drie nachten in het ziekenhuis en op de dag na de geboorte van Elena nemen we de tijd de huisarts, de verloskundige en de kraamhulp te bellen. Handig als je dan alle papieren, namen en telefoonnummers bij de hand hebt. 

Jaaaaaa, dit is zo chill! Mijn eigen toiletartikelen geven me het gevoel iets meer mens te zijn en iets minder patiënt. Blij dat ik dit bij me heb! 

  • Kleding: Oversized sweatpants, tops, shirts, dikke sokken, trui, ondergoed, slippers, vest

Wij vinden het heerlijk iedere dag, of zelfs iedere halve dag, schone kleding aan te trekken. Die ziekenhuisgeur blijft goed hangen in je neus en in je favoriete sweater, helaas. Douchen, rondlopen in oversized kleding en voldoende kledingwissels, helpen hierbij. 

Poe, zo’n bevalling kost energie. Net als eventuele onderzoeken die daarop volgen, het kraambezoek, de slapeloze nachten en alle veranderingen die zich in een rap tempo opvolgen. Een dextro op z’n tijd is dan een welkom tussendoortje.

Dit is een ‘must-have’ om je baby veilig naar huis te vervoeren na de bevalling. Deze zet je bij voorkeur al achterin wanneer je verlof begint. Afgevinkt!

  • Omslagdoeken

Neem twee omslagdoeken mee in de vluchtkoffer. Zeker met een herfst- of winterbaby zul je deze veel gebruiken: Wanneer je de kraamsuite verlaat, met de baby naar de arts gaat of eigenlijk op ieder moment dat je kindje ook maar een klein stukje wordt verplaatst. Zeker in het begin kan jouw baby zichzelf nog niet warm houden en kun jij ‘m daar op deze manier bij helpen.

  • Babykleding: 2x rompertje, mutsje, shirt, pakje, sokjes, jasjes. Geen jurkje voor meisjes.

Pakjes, bestaande uit een broek en een shirt met lange mouwen, zijn voor de eerste dagen en weken het meest praktisch. Ik wilde mijn dochter graag in een jurkje steken, maar dat is onhandig en te koud. Neem voldoende variaties mee voor het geval je langer in het ziekenhuis blijft. Ook leuker voor de foto’s, nietwaar?

Wat neem je NIET mee?

  • Laptop

Te ambitieus. Of je nu een dag in het ziekenhuis blijft of een week, een laptop raak je niet aan. Als iemand een laptop beschouwt als onmisbaar, ben ik het wel. De komst van je kindje, het delen van dit grote nieuws en het lichamelijk herstel, zorgen er echter voor dat de laptop ingepakt blijft.

  • Leesvoer

Behalve schrijven, lees ik ontzettend graag. Door de wervelende start van het leven met een baby, in combinatie met de vermoeidheid, kon ik het niet opbrengen te lezen. Ik had een boek, een e-reader en magazines bij me. Allemaal onaangeraakt mee terug naar huis genomen.

  • Kraamverband

Thuis kun je niet zonder, in het ziekenhuis hebben ze meer kraamverband dan bedden. Zonde van de ruimte in je koffer dus!

  • Oordoppen

Geen slaappartijtje buiten de deur zonder mijn eigen oordoppen die hun paar euro al zo vaak hebben opgeleverd. Behalve dan als je net bevallen bent 😉. Je hormonen en explosieve oergevoel zorgen er voor dat je ’s nachts alles hoort en wilt horen. De oordoppen mogen dus in het doosje blijven.

  • Zoogkompressen

Het ziekenhuis is beter uitgerust dan dat mama’s met vluchtkoffers ooit zullen zijn, zo ook op het gebied van zoogkompressen en al het andere dat te maken heeft met borsten en borstvoeding. Laat je letterlijk en figuurlijk in de watten leggen…..

  • Shampoo

‘Nivea Diamond Gloss’ is het wachtwoord van mijn toilettas. De shampoo en conditioner samen wegen echter meer dan onze dochter bij de geboorte en daarom had ik deze bagage beter thuis kunnen laten. Het douchen op zich is al een behoorlijke opgave na een buikoperatie; met welke shampoo je haren ingezeept worden, is dan niet meer zo van belang.

  • Luiers

Het voelt onwennig om als kersverse moeder, zonder luiers in de koffer, te vertrekken voor de bevalling. En toch is het echt zinloos om zelf luiers mee te nemen. Zorg er liever voor dat er thuis voldoende pakken klaar liggen; want luiers gaan als zoete broodjes over de toonbank 😉.

Op zoek naar meer tips voor tijdens je zwangerschap? Klik dan hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.