Baby 1 jaar oud – 10x Tips

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

De beroemde woorden ‘wat gaat het snel’, krijgen een andere betekenis wanneer jouw baby 1 jaar oud wordt. Het eerste jaar is wat ons betreft voorbij gevlogen! Voor Maikel en mij is dit tevens een moment om stil te staan bij het eerste levensjaar van onze dochter en nog eens herinneringen op te halen aan de laatste weken van mijn zwangerschapsverlof, de bevalling en de kraamweek. Misschien is dat stiekem al de eerste tip….. Pak de fotoboeken en video’s van de eerste dagen van jullie kindje er weer eens bij. Echt genieten!

Zo rond de verjaardag van Elena was ik ook klaar met het invullen van haar eerste jaar boek en het kraambezoekboek. Vanaf het tweede levensjaar maak ik iedere maand een foto van Elena en een korte video die ik richt aan haar, waarin ik vertel over haar ontwikkelingen en ervaringen. De eerste verjaardag van Elena mag wat ons betreft groots en kleinschalig gevierd worden. Kan dat allebei? Ik denk het wel! Met oog voor duurzaamheid en gelet op wat bij een eerste verjaardag past, heb ik deze 10 tips samengesteld. Wordt jouw baby 1 jaar? Gefeliciteerd!

1. Welke traktatie voor jouw baby van 1 jaar – Verantwoorde en smaakvolle tips

Laten we meteen even stilstaan bij het begrip ‘smaakvol’: Wat zijn er veel creatieve ouders die in de drukte van het dagelijks leven in staat blijken verrassende traktaties te maken. Oké, collega-ouders van de opvang van Elena….. jullie hebben de lat hoog gelegd! Wat heb ik al voorbij zien komen? Een uitdeelboekje met een koekje erbij, een soepstengel omgetoverd tot vishengel of toverstaf en knijpfruit van Ella’s Kitchen. Zolang me dat lukt, wil ik eetbare of ongezonde traktaties uitstellen.

Ik bestel daarom geschenkzakjes van natuurlijk jute welke ik vul ik met groeizaadjes om weg te geven. We maken er zelf een label bij ter decoratie en zo is de eerste traktatie van Elena compleet. Ben je nog niet voldoende geïnspireerd? Denk dan een setje potloden om weg te geven, snoepsterren of een gepersonaliseerd snoepzakje als traktatie voor jouw baby.

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

2. Monkey town – Veilig klimmen in een overdekte speeltuin

Inderdaad….. het klopt. Het klassieke gevoel van ‘apenkooien’ overvalt je wanneer je naar binnenstapt bij ‘Monkey Town’. In aantrekkelijke kleuren is een grootschalig, overdekt klimparadijs in elkaar gedraaid. Ik zie trampolines, glijbanen en een ballenbak. Elena laat, net als thuis, speelgoed links liggen en begint direct te klimmen. We gaan hier naar toe om haar eerste verjaardag te vieren en omdat ze nog net niet zelfstandig loopt, is dat wat aan de vroeger kant.

Vanaf het moment dat jouw baby 1 jaar oud is, is jouw kindje welkom bij Monkey Town. In mijn ogen kunnen dreumesen hier pas echt vooruit wanneer ze goed kunnen lopen. Elena kan veilig vallen door de zachte materialen en omdat de sfeer goed is, hebben we een fijne ochtend samen. Op het eerste gezicht is direct duidelijk welke hoek in Monkey Town voor welke leeftijd gemaakt is en dat is prettig. Na afloop eten we, hoe kan het ook anders, een banaantje.  

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

Adres: Deze link geeft een overzicht van alle vestigingen van Monkey town
Kosten: Check deze link voor de actuele tarieven. Voor Elena (1 jaar) betaal ik € 5,50 entree en ik mag gratis naar binnen.
Level: Actief  
Parkeren: Gratis
Website: Monkey Town

3. Samen vingerverven – Educatief, creatief en gezellig

Ken je dat gevoel van vroeger? Het gevoel van ultieme vrijheid wanneer je helemaal los gaat tijdens het vingerverven? Dat is wat ik voor ogen had toen ik de Eco vingerverf van SES bestelde voor de eerste verjaardag van Elena. Ik heb een papieren tafelkleed in huis, net als een speciale outfit de jarige job voor tijdens deze activiteit en ook Maikel en ik hebben onze kleding aangepast op wat gaat komen. Vingerverven stimuleert de zintuigelijke ontwikkeling van jouw kindje en jouw zoon of dochter zal creatief geprikkeld worden tijdens het verven.

Laat tijdens het vingerverven nieuwe kleuren ontstaan door te mengen, het verbeeldingsvermogen wordt automatisch gestimuleerd en je hebt er een tastbare herinnering bij. Tenzij jouw baby 1 jaar oud is haha….. Dan gaat deze vlieger niet op. Het is een super toffe activiteit met kinderen, maar pas vanaf 2 jaar of ouder. Elena eet de vingerverf namelijk op (haha). Het wordt een hilarisch tafereel, dat moet gezegd worden, maar dan om andere redenen…..

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

4. Baby 1 jaar taart – Smaakvolle smashcake!

Cliché? Ja, misschien wel. En toch lijkt het mij grappig Elena kennis te laten maken met zoetigheid wanneer ze 1 jaar oud wordt. We onthouden haar al 365 dagen bijna volledig van suiker en een toef slagroom is dan een groot feest, denk ik zo. Mijn speurtocht naar een suikervrije, vegan taart, gemaakt in een thema, onder de € 50,00 is niet te vinden. Punt. Dat lukt niet.

Het toeval wil dat mijn vader jaren als bakker heeft gewerkt en met liefde een taart wil maken voor zijn kleindochter. De taart zelf maken of laten maken door een bekende, biedt uitkomst. Op deze manier laat je de taart maken met de ingrediënten die jij kiest, heb je invloed op de vormgeving en bespaar je een hoop kosten. Stiekem ben ik blij dat Elena eerst de bosbessen van de taart afsnoept en daarna pas interesse toont in de slagroom en het zoete gebeuren. Maar als ze door heeft, dan barst het suikerfeest los!

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

5. Welke cadeaus geef je aan jouw baby van 1 jaar? - En wat kun je beter niet geven?

Eerst even over de kwantiteit….. Veel speelgoed zorgt ervoor dat kinderen juist niet beter gaan spelen. Door overprikkeling neemt de concentratie af en het gevolg kan zijn dat jouw kindje zich minder creatief ontwikkelt en minder inventief met speelgoed omgaat. Na het feestje van Elena inventariseren we hoeveel en wat ze heeft gekregen. Een deel van het speelgoed bergen we op in een kist en om de zoveel maanden toveren we nieuwe items tevoorschijn. Een simpele rekensom: Tot 2 jaar oud deel je de leeftijd van jouw kindje in maanden door 3 en zo weet je hoeveel stukken speelgoed jouw kindje ‘nodig heeft’. Een baby van 6 maanden heeft dus genoeg aan 2 speeltjes.

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

Op websites als Lijstje.nl maak je een online verlanglijstje voor de eerste verjaardag van jouw baby. Dit lijstje deel je met vrienden en familie zodat zij weten welke cadeaus welkom zijn. Wij vragen het bezoek geen plastic speelgoed te kopen voor Elena en vooral hun bijdrage te investeren in gerecyclede-, bio-, eco- of tweedehands items. Zo staat de cadeautafel die avond vol met mooie spulletjes zoals een BIO-emmerset, een loopauto van Eco Toys en badletters in prachtige kleuren. Een deel gaat naar de zolder en zo verwennen we ons meisje toch op een verantwoorde manier. 

6. Kleding baby 1 jaar oud – De beste tips voor mooie outfits voor jouw baby

We kopen een wit shirt voor Elena voor tijdens het vingerverven. We kopen een bruin shirt dat past in thema ‘wild one’, waarover later meer, en natuurlijk een speciale verjaardagsoutfit die haar prachtig staat. Behalve op Marktplaats zijn er diverse andere toffe plekken waar je tweedehands kleding kunt scoren voor jouw kroost. Denk bijvoorbeeld aan ziggyenlucy op Instagram. Wil je helemaal los? Het internet staat vol met outfits voor een eerste verjaardag, kijk maar eens op de websites van Etsy en Zazzle bijvoorbeeld. Wij besteden ongeveer € 25,00 aan de outfits.

Wil je minder groots uitpakken op het gebied van kleding? Een detail als een vlinderstrikje voor jouw zoontje of een haarbandje voor jouw dochtertje, kleedt jouw baby al mooi aan! Wij kopen ook een tiara met taart erop bij de HEMA, maar die houdt het niet langer dan 5 minuten vol op het hoofd van Elena. Deze kun je dus beter laten liggen en op zoek gaan naar een stevigere variant.

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

7. Thema baby 1 jaar oud – Het hoeft niet, het kan…..

Misschien vind je het erg overtrokken en misschien geeft het je een beetje richting: Een feestthema! Ik heb een paar versieringen uitgekozen die mij een klein beetje een reisgevoel geven en zo kom ik uit op ‘wild one’. Ook omdat Elena behoorlijk ondernemend en ondeugend is, vind ik het toepasselijk. De versieringen en de servetten kleuren mooi bij elkaar en ook de taart wordt gemaakt in een jungle thema. Heel veel meer doen we er niet mee haha. Andere thema’s die ik voorbij heb zien komen zijn: Sweet one, crazy one, Nijntje, een bepaalde kleur of een Disney-figuur.

Ik kan me zo voorstellen dat een thema meer tot de verbeelding spreekt wanneer je zoon of dochter ouder is. Qian was vroeger de grootste verkleedkoning die ik ooit heb gezien. Mocht je er nu de toegevoegde waarde niet van in zien, wacht dan nog een paar jaar! Bevalt het thema ‘wild one’ jou ook? Klik dan hier en hier voor toffe versieringen en aankleding.

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

8. Op welke dag vier je de verjaardag van jouw baby? – Houd hetzelfde dagritme aan

Wooow! Opeens staat de kamer vol cadeaus, is er bezoek en maak je kennis met zoetigheid. Deze, en nog veel meer andere prikkels, ontvangt jouw baby op de dag dat de verjaardag wordt gevierd. Wij hebben er daarom voor gekozen de verjaardag van Elena te vieren met de familieleden en vrienden die ze het vaakst ziet; een klein groepje dus. Ze is zelf maar een paar uur aanwezig geweest bij de verjaardag en de rest van de dag houden we zo normaal mogelijk. We hebben haar bedtijd niet verlegd en haar voeding, behalve de taart dan :P, ook niet aangepast. En toch heeft ze optimaal genoten, dat is zichtbaar aan alle kanten! Een prima balans zo 😊.

Vier je de verjaardag in het weekend? Je zou ervoor kunnen kiezen een dagdeel te reserveren voor het feest, bijvoorbeeld rond brunchtijd? Waarschijnlijk is jouw baby dan goed uitgerust en heb jij voldoende puf de verjaardag te ‘hosten’. Ik ben benieuwd hoe jij het aanpakt! Deel je ervaringen gerust, graag zelfs….

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

9. Persoonlijke versieringen - Een video en fotoslinger van de afgelopen 12 maanden

Zoals ik eerder schreef, is de eerste verjaardag van jouw baby ook een moment voor jezelf om terug te blikken op de afgelopen 12 maanden. Ik heb volop gebruik gemaakt van de houten mijlpalen van ‘BabyBird’ om mooie foto’s en video’s te maken. Ik hoop dat deze tip je op tijd bereikt wanneer je ook fan bent van het maken van tastbare herinneringen. Iedere maand die Elena oud werd, heb ik vastgelegd op foto en video. Klik hier voor het resultaat!

Voor tijdens het feestje heb ik de 12 foto’s, van iedere maand één, aan een slinger gehangen. Heel tof om samen, ook met het bezoek, de ontwikkeling van je kindje te bewonderen. Natuurlijk zijn de gaap- en huilfoto’s het leukst 😉. Na afloop kunnen de foto’s, de schilderijen van tijdens het vingerverven, de tekeningen van broertjes en zusjes, de kroon van de kinderopvang en de ontvangen kaarten, bewaard worden in een houten, duurzame kist zoals deze. Ook mooi voor later!

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

10. En nu? – Ga je verder met het vastleggen van de ontwikkeling van jouw dreumes?

Shit, we hebben een dreumes. Elena is geen baby meer….. De een zal er niet bij stil staan en de ander neemt bewust afscheid van de babyperiode. Dat laatste type ben ik haha. Het boek over haar eerste jaar is vol, het kraambezoekboek is door iedereen ingevuld en ik vraag me af hoe en of ik ga bijhouden hoe Elena zich ontwikkelt. Vanaf de dag dat onze dreumes 13 maanden oud is, maak ik een korte vlog. Een video dus.

De video is gericht aan Elena en ik vertel haar over alles dat ze meemaakt en ook over wat er die maand wereldnieuws is. Natuurlijk doe ik dit voor haar, maar ook voor ons. Ik heb er nog altijd spijt van dat we zo weinig hebben gefilmd tijdens mijn zwangerschap; we hebben voldoende gefotografeerd, maar erg weinig op video. Ik vind dat vooral jammer omdat je nu eenmaal niet alles opslaat en bewegend beeld je herinneringen zo levend terug kunnen brengen. Wat denk jij? Goed idee?

Baby 1 jaar oud – 10x Tips

Durf je het aan? Ga je binnenkort vliegen met jouw baby? Klik hier voor onze tips!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.