Activiteiten Parijs met kinderen – 10x Tips

Bonjour! Onze vlucht naar Zuid-Italië wordt een dag van tevoren gecanceld en wij komen onverwachts in Parijs terecht. Quelle surprise! Dat is zeker geen onaangename verrassing omdat wij wel weten wat te doen in Parijs met kinderen. Parijs staat bol van activiteiten die de moeite waard zijn! De hoofdstad van Frankrijk bereik je in 475 kilometer, gerend vanaf Utrecht. De gunstige ligging en goede bereikbaarheid van de stad, beschouwen wij als een groot voordeel. In het artikel hieronder lees je over diverse activiteiten in de stad die geschikt zijn voor kinderen van verschillende leeftijden: van een boottocht over Seine, tot lekker en betaalbaar uit eten en van een kindvriendelijke route door het Louvre tot een rondje Parijs in het donker.

Vergeet niet dat Parijs een grote stad is, ongeveer 6 keer zo groot als Amsterdam, met meer dan 2 miljoen inwoners. Reizen doe je, binnen de stad, bij voorkeur met de metro. Download van tevoren de app ‘Bonjour RATP’. Je kunt deze app vergelijken met onze 9292ov.nl. De afstanden tussen de bezienswaardigheden in Parijs worden in dit artikel niet genoemd, omdat je per activiteit het beste de actuele metrotijden kunt checken. Doe je dit liever met de fiets? Boek deze dan bij Baja Bikes. Ga je naar Parijs met kleine kinderen en heb je nog een kinderwagen nodig? Dat kan, wij deden het ook. Neem ook een draagzak mee of een ander alternatief. Houd er rekening mee dat je anders volledig aangewezen bent op jullie grotere kinderen die helpen tillen of de hulpvaardige Fransen (zonder cynisme). 

1. 'Montmartre' - Bezoek de bekendste kunstenaarswijk van Parijs

Wist je dat kunstenaars van Gogh, Picasso en Monet in ‘Montmartre’ hebben gewoond? En dat de wijk op een heuvel van 130 meter hoog is gebouwd waardoor je hier prachtige uitzichten over de stad vindt? De wijk is vernoemd naar de gelijknamige heuvel of toch naar de eerste bisschop van de stad die onthoofd is op deze heuvel? Weer andere locals zullen je vertellen dat ‘Montmartre’ zijn naam dankt aan een afgeleide van ‘de berg van Mars’ omdat er in de Romeinse tijd een tempel in de wijk stond die gewijd was aan de god ‘Mars’. Hoe het ook zij, de wijk werd pas in 1860 aan de stad Parijs toegevoegd toen het al een populaire plek voor de kunstzinnige was. In Montmartre was vrijheid namelijk de leus, in tegenstelling tot het met de strenge hand geregeerde Parijs van Napoleon. Wij starten onze citytrip met een bezoek aan Montmartre omdat de wijk wat uit de richting ligt. Montmartre ligt in het Noorden van Parijs, kun je het beste met de metro bezoeken en vervolgens te voet ontdekken. Doe je dit liever met de fiets? Boek deze dan bij Baja Bikes.

Klik voor een gratis wandelroute door Montmartre langs de belangrijkste hoogtepunten hier!

Adres: 35 Rue du Chevalier de la Barre, 75018 Paris (Sacré-Cœur)
Level: Cultuur

2. ‘With locals’ – Boek een rondleiding door Parijs met een local

Op advies van vrienden en andere reizigers, boeken wij de tour ‘Bonjour Paris!’ bij ‘With locals’ voor onze tweede dag in Parijs. Française ‘Juliette’ zal ons aan de hand nemen en ons de mooiste uithoeken van deze wereldstad laten zien. ‘With locals’ biedt bovendien de mogelijkheid een tour te kiezen die gezinsvriendelijk is. Op dit moment kun je 40 steden over de hele wereld kiezen voor dit unieke concept waarbij je met een local de stad verkent. ‘Bonjour Paris!’ zal gelijk staan aan interactie, culturele hoogtepunten en verse croissants van de Franse bakker. Als Juliette nu ook nog was verschenen bij de tour, hadden we al dit moois in de praktijk kunnen brengen. Maar helaas….. ‘With locals’ verzorgde binnen een week de terugbetaling en wij geven deze organisatie graag een tweede kans in een volgende stad!

Kosten: Volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar betalen € 16,00 per persoon voor deze tour. Kinderen van 0 t/m 10 jaar mogen gratis mee.
Level: Cultuur
Website: Withlocals

3. Volg deze looproute – Bekijk de mooiste hoogtepunten van Parijs in een dag

Nood breekt wetten. Het is dinsdagochtend, het regent pijpenstelen en we staan ‘gids-loos’ weg te regenen naast de Seine. Wat nu? Ik heb een kwartiertje nodig, langer wachten kan mijn natte kroost ook niet verdragen, en dan is deze looproute geboren. De Seine loopt als rode draad door de route; door de logische opeenvolging van hoogtepunten is het goed te doen alles binnen een dag te bekijken.

Startpunt wandeling: Place de la Bastille
Deze titel is dubbelzinnig. De wortels van de Franse historie liggen diep geworteld op dit plein omdat de bestorming van de voormalige gevangenis het startpunt betekende van de Franse Revolutie. Wanneer je langzaam een rondje draait op dit immense plein, kun je je voorstellen dat hier voorheen een enorm burcht stond die werd gebouwd om Parijs te beschermen tegen aanvullen van buitenaf. Dit fort kreeg als snel een andere bestemming, namelijk die van een gevangenis. Midden op het plein steekt ‘Colonne de Juillet’ overal boven uit. Dit beeld is een gedenkteken voor de Parijse Revolutie in 1830 en de Februarirevolutie in 1848.

Adres: Pl. de la Bastille, 75004 Paris

Loop 6 minuten naar ‘Place des Vosges’
Twee keer knipperen met je ogen en je waant jezelf in de 17e eeuw. Je begeeft je namelijk op het oudste plein van Parijs dat volledig intact is gebleven, inclusief de omringende huizen. Dit plein ligt midden in de wijk ‘Marais’, dat gezien wordt als een verzamelplaats van adel, liefde, kunst en artiesten. Place des Vosges gaat terug naar 1604 toen koning Hendrik IV een koninklijk paviljoen liet bouwen. Zeven jaar later werd dit paviljoen voltooid en kreeg de naam ‘Place Royale’. Heb je drankjes en versnaperingen bij je? Dan is dit zo’n oase van rust, midden in het drukke Parijs, waar jij en ‘the family’ kunnen picknicken en chillen.

Adres: Pl. des Vosges, 75004 Paris

Loop 16 minuten naar ‘Hôtel de Ville’, via ‘Rue Rivoli’

Onderweg naar het stadhuis van Parijs, Hôtel de Ville, pik je een stuk van de bekendste winkelstraat van de stad mee. Rue Rivoli verblijdt je met ontelbare winkels en beroemde merken. Vergeet af en toe niet om je heen te kijken; de monumentale panden in klassieke bouwstijl gaan op in het moderne stadsleven.

Parijs wordt al bijna zeven eeuwen bestuurd vanuit dit gebouw. Vertel jouw kids dat jullie kijken naar een herbouw van het origineel omdat dat in 1871 in brand gestoken. Wist je dat de regering 230 beeldhouwers inhuurde om 338 figuren te laten maken in en op het stadhuis? Vertel jouw kinderen ook dat de sfeer meer dan gezellig is wanneer schaatsbanen en markten het plein overnemen. Vroeger echter, werden criminelen terechtgesteld op deze plek. De guillotine en vierendeling zijn voorbeelden van straffen die hen te wachten stonden. Wil je Hôtel de Ville van binnen bekijken? Rondleidingen en groepstours zijn enkel mogelijk wanneer je hiervoor reserveert bij het ‘Protocol Department’.

Adres: Pl. de l’Hôtel de Ville, 75004 Paris

Loop 9 minuten naar ‘Cathédrale Notre-Dame de Paris’
Je staat oog in oog met misschien wel de bekendste kathedraal van de wereld. Toen gestart werd met de bouw in 1163 zou het nog 200 jaar duren voordat deze af was. Men besloot de kerk namelijk steeds groter te maken. Tijdens de Franse Revolutie raakte de kathedraal flink beschadigd. Net als tijdens de brand die in april 2019 op de zolder uitbrak. De schade was enorm; er raakte gelukkig niemand gewond. Een slordige 1 miljard euro werd in een korte tijd gedoneerd om het herstel van de kathedraal te financieren. Schrijver Victor Hugo bezorgde de kerk wereldfaam met zijn boek ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’. In dit wereldberoemde verhaal wordt Quasimodo, een misvormde man met een bochel, verliefd op het mooie zigeunermeisje Esmeralda. Voorleestip voordat je Parijs bezoekt met je gezin!

Adres: 6 Parvis Notre-Dame – Pl. Jean-Paul II, 75004 Paris

Loop 33 minuten naar ‘Place de la Concorde’
‘Place de la Concorde’, dat pas vanaf 1795 ook daadwerkelijk zo werd genoemd, werd in 1772 ontworpen in de vorm van een enorme achthoek. De Franse Revolutie liet weinig heel van het plein en kreeg als tweede naam ‘Place de la Révolution’. Meer dan duizend executies hebben plaats gevonden op dit plek. Na de Franse Revolutie werd een guillotine geplaatst en een beeld dat symbool stond voor vrijheid. De obelisk van 23 meter hoog diende in 1836 als opvulling van de leegte die de verwoestingen hadden achtergelaten. Deze ‘Naald van Cleopatra’ werd in de 19e eeuw door Egypte geschonken. Ben je benieuwd hoe men een paar honderd jaar geleden een immense obelisk vervoerde? Bestudeer dan het voetstuk van de obelisk; hier vind je afbeeldingen van machines die voor het vervoer werden gebruikt. Draai vervolgens langzaam een rondje wanneer je op het plein staat. Ga met de kids op zoek naar de acht hoeken die allemaal een eigen, Franse stad vertegenwoordigen: Bordeaux, Brest, Lille, Lyon, Marseille, Nantes, Rouen en Strassbbourg.

Adres: Place De La Concorde, 75008 Paris

Loop 15 minuten naar ‘Champs-Élysées’
Welkom op de bekendste winkelstraat van Parijs! Deze enorme laan loopt van het Louvre in het centrum tot aan zakenwijk la Défense in het westen van Parijs. De ‘Champs-Élysées’ verkreeg haar status door de exclusieve boetieks van grote modehuizen en bekende winkelketens die hier gevestigd zijn. Om haar luxueuze uitstraling te behouden eist het stadsbestuur van Parijs dat logo’s en reclame-uitingen enkel in de kleur wit worden gedaan. ‘Kijken en niet kopen’ zul je hier ongetwijfeld in de praktijk brengen; de exclusieve winkels kennen hun prijs. Dat kun je je ook wel voorstellen als je weet dat bedrijven bijna 1 miljoen euro per jaar betalen voor een pand van 100 m².

Sla deze iconische plek echter niet over! De Champ-Élysées huisvest ook een aantal betaalbare winkels en jouw kinderen kijken ongetwijfeld hun ogen uit. Zijn Parijzenaren trots op dit stukje van hun stad? Absoluut! De H&M wordt geweerd omdat de inwoners van Parijs van mening waren dat de komst van deze keten het imago van de ‘avenue’ zou verpesten. De Champs-Élysées is ook het decor voor verschillende evenementen en militaire parades.

Adres: Av. des Champs-Élysées, 75008 Paris

Pauzeer bij ‘Starbucks’ aan de ‘Champs-Élysées’
Voor jouw cafeïne rush en een lekkernij, stop je bij ‘Starbucks’ in ‘Galerie des Arcades’ aan de ‘Champs-Élysées’. Fayenne is fan en vindt dit een zeer geschikte plek om te pauzeren. Je strijkt neer in een schilderachtige galerij, het personeel is vriendelijk en de koffie is zoals je ‘m kent van Starbucks. De Parijzenaren waren toentertijd minder te spreken over de komst van deze Stabucks en de MacDonalds. Zij zijn van mening dat deze ketens het exclusieve imago van de Champs-Élysées hebben aangetast. We kunnen ons dit voorstellen en genieten tegelijk van een zalige ijskoffie en zoete taartjes…..

Adres: 76-78 Av. des Champs-Élysées, 75008 Paris

Loop door op ‘Champs-Élysées’ tot de ‘Arc de Triomphe’
Wat een drukte hè! De triomfboog ‘Arc de Triomphe’ is in opdracht van Napoleon gebouwd; het bouwwerk was echter nog niet af toen hij overleed. Afgekeken van Romeinse triomfbogen werd de Arc afgewerkt met reliëfs die belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis weergeven. In de muren vind je namen van generaals en officieren. Maar liefst 12 straten komen uit op het plein ‘Place Charles de Gaulle’ en dat is ook de reden dat je het beste de ondergrondse voetgangerstunnel kunt gebruiken om de boog te bereiken. De vlam die hier eeuwig brandt, staat op het graf van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die in 1923 onder de Arc is begraven. Je conditie testen? Beklim dan 350 treden naar de top van de Arc de Triomphe.

Adres: Pl. Charles de Gaulle, 75008 Paris, Frankrijk

Loop 30 minuten naar ‘La tour Eiffel’
Last best? Dat mogen jullie zelf invullen :P. Dit monument van de stad Parijs spreekt in ieder geval tot de verbeelding van jouw kids. De Eiffeltoren is n.a.v. de wereldtentoonstelling ontworpen door ‘Gustav Eiffel’ en bestaat uit 12000 ijzeren elementen. Meneer Eiffel kon toen niet bedenken dat zijn meesterwerk jaarlijks 6 miljoen bezoekers zou trekken….. Het is als een wonder te beschouwen dat 120 jaar geleden dit icoon van 300 meter hoog gebouwd kon worden. Schrik niet als de toren zwiept wanneer je deze beklimt, de Eiffeltoren geeft mee met de wind. In de winter krimpt de toren acht centimeter; hij zet weer uit wanneer de temperatuur stijgt. Gek feitje? Lang geleden sprong een vrouw van de Eiffeltoren omdat ze haar leven wilde beëindigen. Ze kwam op een auto terecht en trouwde, na haar herstel, met de chauffeur. Klik hier voor het bestellen van tickets. 

Adres: Champ de Mars, 5 Av. Anatole France, 75007 Paris

4. ‘Paris by night’ – Stap in de auto wanneer het donker is en geniet van een verlichte Eiffeltoren

’s Middags, tijdens de stadswandeling, vertellen wij Qian en Fayenne enthousiast over de keer dat wij met z’n tweeën Parijs bezochten. Onze tourbus reed ‘s avonds meerdere rondjes om de Eiffeltoren die een prachtige lichtshow vertoonde. Sinds januari 2000 knipperen 20.000 Philips-lampjes, op elk heel uur, gedurende 5 minuten. De zoeklampen bovenop de toren doorkruisen de Parijse skyline wanneer de avond valt. Natuurlijk willen de kinderen dit mini spektakel met eigen ogen bekijken. Na het avondeten blijf ik met Elena op de kamer en gaat de rest op pad. Twee uur later vertellen de kids honderduit, maar dan niet over de verlichte Eiffeltoren….. Maikel gebruikt de rotonde bij de ‘Arc de Triomphe’ als ware racebaan en de kinderen zijn opgewonden over hoe de Fransen rijden, hoeveel rijbanen elkaar kruisen en hoe heftig de verkeersdrukte nog is om 23:00 uur ’s avonds. O ja, de lichtjes in de Eiffeltoren waren ook mooi hoor :P.

Adres: Champ de Mars, 5 Av. Anatole France, 75007 Paris
Kosten: Gratis. Je betaalt enkel de benzine die je verbruikt.
Level: Cultuur

5. ‘Musée du Louvre’ – Bezoek één van de grootste musea van de wereld met jouw gezin

De kinderen beschouwen ons bezoek aan het Louvre als een van de hoogtepunten van onze vakantie in Parijs. En dat hadden Maikel en ik niet verwacht! Voor het woord ‘museum’ lopen kiddies meestal niet zo warm; maar het Louvre maakt indruk. Het Louvre is meer dan 23 voetbalvelden groot en dat maakt het onmogelijk alles in een dag te bezichtigen. Ik ga je daarom helpen en je vertellen welke stukken je uitkiest wanneer je met kinderen naar het Louvre gaat. Houd er rekening mee dat het Louvre gesloten is op dinsdagen.  

In de 12e eeuw is het Louvre gebouwd als een fort en pas in 1546 werd het omgebouwd tot het hoofdverblijf van de Franse koninklijke familie. Ruim 100 jaar later werd het Louvre in gebruik genomen als paleis waar de uitgebreide koninklijke (kunst)collectie tentoon werd gesteld. Tijdens de Franse revolutie werd het Louvre een museum voor het tonen van Franse nationale meesterwerken. Reserveer entreekaarten van tevoren online. Dat kan via deze link wanneer je met een creditcard wilt betalen. Betaal je liever met iDeal? Klik dan op deze link en betaal iets meer. Indien je deze online tickets bestelt, hoef je niet meer in de (lange) rij voor de kassa. De tickets kun je op je telefoon laten zien en hoef je niet af te drukken.

Wij beginnen bij, zonder twijfel, het belangrijkste schilderij van het Louvre: De Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Deze wereldberoemde icoon spreekt tot de verbeelding van de kinderen en daarom starten we in de ‘Denon’-vleugel. Zijn het de mysteriën die verbonden zijn met Mona Lisa die maken dat dit zo’n gewild object is? Lacht ze, lacht ze niet? Volgen haar ogen jou wanneer je beweegt voor het schilderij? Lisa Gherardini, beter bekend als Mona Lisa, was de vrouw van Francesco Del Giocondo die aan Da Vinci vroeg zijn vrouw te schilderen. Het gerucht gaat dat Napoleon geobsedeerd raakte met het schilderij dat op zijn slaapkamer hing en niet uitgesproken raakte over haar schoonheid. Bereid de kinderen voor door te vertellen dat het schilderij relatief klein in, altijd bewaakt wordt en je in rij moet staan om van dichtbij een foto te maken.

Zo, nu we dit hebben gehad, kunnen we verder met het andere gedeelte van de Denon-vleugel. In kamer 706 t/m 734, Mona Lisa vind je in kamer 711, vind je Spaanse, Nederlandse en Franse schilderijen. Behalve van Leonardo da Vinci, vind je hier ook werken van Caravaggio, Botticelli, Michelangelo en Rafael. We botsen af en toe tegen andere bezoekers aan; de plafonds maken zo mogelijk nog meer indruk dan de immense schilderijen.  

We vervolgen onze weg naar het Egyptische departement van het museum. Velen beschouwen deze afdeling als de meest indrukwekkende van het Louvre. Behalve sarcofagen en het gigantische beeldhouwwerk, ‘de Sfinx van Tanis’, vind je hier ook een mummie. Een echte mummie! Druk je neus tegen het beschermende glas en probeer je te beseffen dat je naar een persoon kijkt die 2000 jaar geleden is gemummificeerd. Hoe tof! Om hier te komen, loop je naar level 0 en bezoek je de kamers 300 t/m 348. De mummie vind je in kamer 322.

Speciaal voor (Engelssprekende) tieners: volg de interactieve audiotour op een Nintendo DS! Voor € 5,00 volg je een Engelse audiotour op een Nintendo DS die je toegang geeft tot verschillende routes. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Masterpiece trail’ die je achtergrondinformatie geeft over de belangrijkste en bekendste werken in het Louvre. Je kunt ook zelf rondlopen en aan de DS laten weten over welk werk je meer informatie wilt en….. voilà! Een andere tip voor deze doelgroep; loop de ‘Beyoncé & Jay-Z’-route. Het Louvre schitterde als decor voor in een videoclip van het beroemde stel. Ben jij benieuwd? Klik hier voor de route.

Adres: Rue de Rivoli, 75001 Paris
Kosten: Bezoekers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit mogen gratis naar binnen indien ze 25 jaar of jonger zijn. Jongeren van buiten de EU kunnen tot 18 jaar gratis naar binnen. Volwassenen betalen € 17,00 per persoon entree.
Level: Cultuur
Website: Musée du Louvre

6. ‘Jardin des Tuilleries’ – Relax in het oudste park van Parijs

Onze tocht door het Louvre eindigt bij ‘Le Comptoir du Louvre’, onder de piramide. Hier halen we sapjes, broodjes en zoetigheden. Dit afhaalpunt in het Louvre laat het volledige assortiment importeren door ‘Bakkerij Paul’; een Parijse bakkerij die sinds 1889 bestaat verschillende filialen in Parijs heeft. Vanuit het Louvre, loop je zo ‘Jardin des Tuilleries’ in. In het verlengde van dit openbare stadspark, ligt ‘Place de la Concorde’ en ‘Champs de Élysées’. De centrale ligging is meteen een van de redenen dat deze tuinen zo populair zijn onder locals en toeristen.

Een lunch op deze bruisende plek is nu net wat wij alle 5 goed kunnen gebruiken! Grote vijvers, fonteinen en groene ligstoelen verwelkomen ons. Onder het genot van een Frans broodje vertel ik de kinderen dat deze tuinen, ruim 500 jaar geleden, onderdeel waren van het voormalige koninklijk paleis, ‘Palais des Tuileries’, die beide vleugels van het Louvre met elkaar verbond. Toen het paleis verwoest werd tijdens de Franse revolutie, werden de tuin overgenomen door de Parijse inwoners die vermaakt werden door artiesten. Qian luistert niet meer wanneer hij de kermis met flitsende attracties in zicht krijgt die zich aan de rechterkant van het park bevindt. Heb je al een beter beeld wat te doen in Parijs met kinderen?

Adres: Jardin des Tuileries, 75001 Paris
Kosten: € 4,00 voor 5 minuten per persoon
Level: Stadsleven  

7. Boottocht over de Seine – Bekijk Parijs van een andere kant

Sommige bezienswaardigheden in Parijs zijn nu eenmaal het allermooist van een afstand, vanaf het water. Wij besluiten dit aan den lijve te ondervinden en vertrekken naar de kade om kaartjes te kopen bij ‘Bateaux Parisiens’. Onze voeten rusten uit, Elena slaapt in de reiswieg en Parijs trakteert ons op prachtige plaatjes. We zijn onder de indruk van ‘Musée d’Orsay’, ‘La Conciergerie’ en van nog zoveel meer. De oortjes corresponderen met een app en het duurt even voordat we de uitleg van de gids horen. Wij kiezen voor een plekje op het dek in een hoek genieten van een ontspannen tocht over de wateren van Parijs. De boot vertrekt van april t/m september iedere 30 minuten tussen 10.00 uur en 22.30 uur en van oktober t/m maart ieder uur tussen 10.30 uur en 22.00 uur. Sail away!

Adres: Port de la Bourdonnais, 75007 Paris
Kosten: Volwassenen betalen € 15,00 per persoon voor een rondvaart van een uur. Kinderen van 4 t/m 11 jaar betalen € 7,00 per persoon en kinderen t/m 3 jaar mogen gratis mee.
Level: Cultuur
Website: Bateaux Parisiens

8. Weet waar je eet in Parijs: Thuis koken – ´Café Blanche´ - ´Bistro l’Arsenal´ - ‘Basile’

Op toffe plekken goed kunnen eten, is een essentieel onderdeel van iedere citytrip,  n’est-ce pas? Parijs is enorm van omvang en wellicht kom je enkel per toeval bij deze restaurants in de buurt. Toch wil ik je deze pareltjes niet onthouden! Ook vertel ik je of zelf koken in het appartement een goed idee is. Bon appétit!

Koken in het appartement: Om meerdere redenen koken wij onze tweede avond in Parijs thuis; in aparthotel ‘Citadines Didot Montparnasse’. Onder dit complex vind je supermarkt ‘Franprix’. Hier halen wij boontjes, vier stukjes rundvlees, aardappeltjes, saus en drinken. De kassamedewerker vertelt ons dat we ons goed bedoelde initiatief € 25,00 kost. Op de kamer blijkt het eten zo onsmakelijk en van slechte kwaliteit te zijn, dat we een deel weggooien. Het weggooien van eten is het laatste wat we willen, dus we balen enorm.

Adres: 94 Rue Didot, 75014 Paris, Frankrijk
Website: Franprix

‘Café Blanche’: Komen we prompt terecht bij Tripadvisors’ ‘Travellers’ choice 2021’ wanneer we al te lang op zoek zijn naar een geschikt restaurant. Op deze kaart staat voor ieder wat wils, ligt gesitueerd op een heerlijke locatie en is vooral erg ‘Frans’. En daar komen we voor! De gastheer heeft een fantastische snor en het interieur past goed bij het uitzicht op de ‘Moulin Rouge’. Het eten stelt niet teleur en wat zijn we in onze nopjes dat de avond hier eindigt. Zalig!

Adres: 79 Rue Blanche, 75009 Paris
Website: Cafe Blanche

‘Café L’Arsenal’: Goed verstopt in de populaire wijk ‘Marais’, vind je deze bistro op een hoek. De tafelkleden zijn rood met wit geblokt, de kaart biedt voldoende lekkernijen en het menu is goed aan de prijs. Maar, dat heb je ook wat….. De Franse crêpes zijn verrukkelijk en de slechts Frans sprekende obers, maken de Parijse ervaring compleet. Gezellig op elkaar gefrommeld genieten we van de taferelen om ons heen. Locals waarderen deze plek enorm en dat hoor je om je heen!

Adres: 2 Rue de Birague, 75004 Paris
Website: Café L’Arsenal

‘Le Basilic’: Aparthotel ‘Citadines Didot Montparnasse’, je verblijf tijdens de stedentrip naar Parijs, werkt samen met deze Napolitaanse pizzabakker. De pizzeria en het hotel liggen hemelsbreed 250 meter uit elkaar en je krijgt korting op de rekening wanneer je hier gaat eten. Hoe je het ook draait of keert, wij zijn en blijven echte ‘Italië-lovers’. Tijdens onze laatste avond in Parijs krijgen we precies waar we op hopen; zalige pasta’s, knapperige pizza’s en frisse salades. Al het goede komt uit Italië, ook als het geserveerd wordt in Parijs…..

Adres: Rue Pierre Larousse 34, 75014 Paris
Website: Le Basilic

9. Overige tips van medereizigers – Nog meer hoogtepunten van Parijs!

De volgende tips komen van medereizigers die wel in de gelegenheid waren deze plekken te ontdekken!

‘Quartier latin’: Meer dan jammer dat we geen tijd meer hebben om deze hotspot met eigen ogen te bekijken. Want wat moet het hier tof zijn! ‘Quartier latin’ is een levendige wijk met talloze bars, cafés, pittoreske straatjes en boekenwinkels. Geen wonder dat dit stuk van Parijs een gevarieerd publiek aantrek t. Dit Middeleeuws doolhof van kronkelende wegen maken deze studentenwijk tot een romantisch geheel. Je bezoekt hier bezienswaardigheden als ‘Sorbonne Université’, ‘Le Panthéon’ en ‘Place Saint-Michel’. De oudste universiteit ter wereld dankt haar naam aan het onderwijs dat oorspronkelijk in het Latijn werd gegeven waardoor studenten onderling vaak ook Latijn spraken. ‘Le Panthéon’ doet vandaag de dag nog steeds dienst als tombe waar tot op de dag van vandaag bekende Fransen wordt begraven en sta op ‘Place Saint-Michel’ stil bij de fontein met het beeld van de aartsengel Michaël dat op het plein staat. Stadspark ‘Jardin du Luxembourg’, dat je ook vindt in deze wijk, krijgt een eigen vermelding hieronder.

Adres: Paris-Sorbonne University, 75005 Paris (universiteit)

Jardin du Luxembourg: Ook deze plek in de wijk ‘Quartier latin’ hadden we graag gezien toen we in Parijs waren. Dit immense stadspark is namelijk niet voor niets zo’n geliefde plek onder locals. ‘La Fontaine Médicis’ uit 1630 is niet het enige dat indruk maakt wanneer je dit gratis toegankelijke stadspark bezoekt. In het midden van het park tref je het ‘Grand Bassin’ aan; deze achthoekige vijver is om de tuinen van het stadspark gesitueerd. Behalve om de standbeelden en brede lanen te aanschouwen, kom je hier om een flinke dosis levendigheid op te snuiven. In ‘Jardin du Luxembourg’ vind je namelijk een poppentheater, tennisbanen, een imkerschool, een openluchttheater en een muziektent.

Adres: Jardin du Luxembourg, 75006 Paris
Website: Jardin du Luxembourg

‘Le Maraîs’: De wandelroute van tip 3 leidt voor een deel door deze, van oorsprong Joodse, wijk. ‘Le Maraîs’ wordt gezien als een hotspot vanwege de creatieve winkeltjes, verborgen binnenplaatsjes en diverse parken. Sla ‘Rue des Rosiers’ zeker niet over omdat je hier verschillende Joodse tentjes vindt; net als andere winkels met Joodse lekkernijen en kleding die de moeite waard zijn. Behalve winkelstraatjes zijn plekken als ‘Marché des Elèves Rouges’, een voedselmarkt, en ‘Le Village Saint Paul’, een verzameling van galeries, cafés en winkeltjes, ook de moeite waard om te bezoeken in Le Maraîs. Ben je een groot fan van Picasso? Bezoek dan ‘Musée Picasso’. Even bijkomen tijdens deze citytrip en ouderwets ‘mensen kijken’? Scoor een lekkere lunch en streek neer op het ‘Place de la République’ waar wordt geskateboard en waar in de zomer danslessen gegeven worden.

Adres: Rue des Rosiers, 75004 Paris

Pompidou: Op de rand van ‘Le Maraîs’ vind je kunstcentrum ‘Centre Pompidou’. Het ‘Musée national d’art moderne’ is hier gevestigd. Het museum huisvest verschillende topstukken op het gebied van kunst. Moderne kunst in de vorm van film, sculpturen, schilderijen en boeken, viert hier hoogtij. ‘Pompidou’ beschikt tevens over een openbare bibliotheek en een dakterras met prachtig uitzicht over Parijs. Op die laatste plek kun je tevens een lunch nuttigen, al tast je daarvoor wel wat dieper in de buidel. De buitenkant van het kunstcentrum, ontworpen door een Engelse en een Italiaanse architect, is al een kunstwerk op zich. De kleur van de buis vertelt je waarvoor de buis dient: zo dienen ze rode buizen voor transport en de blauwe buizen voor lucht. Download van tevoren de app zodat je een goed beeld hebt van actuele tentoonstelling en activiteiten in Pompidou.

Adres: Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
Website: Centre Pompidou

Hop-on-hop-off-bus: Deze rode vriend ken je waarschijnlijk wel! De kans dat je verdwaald raakt in schattige straatjes is minder groot wanneer je je laat vervoeren door deze rode rakker. Echter, Parijs is groot. Parijs is erg groot. Heb je weinig tijd en wil je zoveel mogelijk moois zien in de Franse hoofdstad? Overweeg dan een ritje met de Hop-on-hop-off-bus. De dubbeldekkers zijn uitgerust met een informatieve audiogids in meerdere talen, plus Wi-Fi. Je stapt in en uit waar je wilt, met toegang tot 4 busroutes met 38 haltes. Aanbieder ‘Foxity’ biedt een verwarmd bovendek en is in ieder geval een aanrader voor in de koude maanden. Concollega ‘Tootbus tour’ brengt je tevens naar de onbekendere stukken van Parijs en hanteren kindvriendelijke tarieven. Aan jou de keuze!

Website: Foxity & Tootbus

Ons verblijf: Het aparthotel ‘Citadines Didot Montparnasse’ is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Parijs. De appartementen zijn niet groot, maar wel ruim genoeg en schoon. Toegang tot het internet is gratis en ga er niet vanuit dat je fatsoenlijk kunt koken in deze minikeuken. Een aantal metrostations liggen dichtbij, het aparthotel huisvest zich boven een supermarkt en in de straat vind je diverse eetgelegenheden. In ons appartement waren er problemen met de ketel; dit is perfect opgelost door het personeel van Citadines Didot Montparnasse.

Adres: 94 Rue Didot, 75014 Paris
Kosten: € 135,00 per nacht voor 2 volwassenen en 3 kinderen (juli 2021)
Parkeren: Bij de parkeergarage van het hotel à € 25,00 per dag. Reserveren is niet noodzakelijk.
Website: Citadines Didot Montparnasse

10. Bijkomen van de citytrip – Chillen na een intensieve week

Wat te doen na Parijs met kinderen is de vraag! Je kent dat gevoel wel….. Na een super toffe, en zeer intensieve, citytrip keer je uitgeput terug naar huis. Wij spenderen drie volledige dagen in Parijs en vervolgens nog twee in Disneyland Parijs. We hebben de tijd en de mogelijkheid om twee nachten bij te blazen aan het einde van de week en daar genieten we intens van! Het aparthotel waar we verblijven ligt op 1,5 km van Disneyland Parijs. Ons ontbijt halen we bij een immense supermarkt, gelegen in de kelder van ‘Serris Centre commercial Val d’Europe’. Dit winkelcentrum verrast ons en ik weet niet of we eerder zo’n grote shopping mall hebben gezien! De moderne uitstraling en fijne winkels doen een beroep op het vakantiegeld van de kinderen en in een relaxt tempo kachelen we de dag door.

Naast het winkelcentrum ligt een winkelstraat met outletwinkels waar je merken als Armani, Gucci en Ralph Lauren. Wij lopen hier in minder dan een uurtje doorheen. ‘Serris Centre commercial Val d’Europe’ is te voet te bereiken vanaf onze accommodatie en met lege portemonnees keren we terug om een frisse duik te nemen. Qian wordt enthousiaster van het zwembad dan van het shoppen en we vertoeven de namiddag aan het water. Nadat iedereen gekapt en geschoren is, eten we aan het sfeervolle plein ‘Place du Toscane’. Verrassend smaakvol eten we bij ‘Giro d’Italia’ en sluiten we deze week af. Wanneer Qian en Elena slapen, duiken Maikel en ik de sauna in die zich vlakbij ons appartement begeeft. Heerlijk! De volgende ochtend vertrekken we, iets meer uitgerust dan een paar dagen geleden, naar huis.

Ons verblijf: ‘Hipark by Adagio Serris Val d’Europe’ ligt op 1,5 km van Disneyland Parijs, waar wij dan net zijn geweest. De kamers zijn modern ingericht en de eigen kookgelegenheid komt van pas. Het zwembad is ruim, de sauna is heerlijk en wij kunnen onze slaapkamer afsluiten met ensuite deuren in het midden van de kamer. Het beroemde winkelcentrum ligt op loopafstand van dit aparhotel en ook de parkeerplek is geregeld. Wat ons betreft een schot in de roos!

Adres: Cours de l’Elbe, 77700 Serris
Kosten: € 175,00 per nacht voor 2 volwassenen en 3 kinderen (juli 2021)
Parkeren: Bij de parkeergarage van het hotel à € 15,00 per dag. Reserveer van tevoren een plek.
Website: Adagio Serris Val d’Europe

Combineer een bezoek aan Parijs met een weekend in Disneyland! Klik hier voor onze tips. Of benieuwd naar wat wij meemaakten in Parijs? Klik dan hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.