Wil je de wereld even binnen halen en samen met je gezin wegdromen bij Afrikaanse landschappen, Italiaanse hoogtepunten en Indiase rituelen? Of juist de dialoog aan gaan met je (oudere) kinderen over cultuur, ethiek en immigratie? Kijk dan samen naar deze filmtips voor reizigers met kinderen! Onze kinderen hebben gestemd en een aantal sterren per film uitgebracht. Zijn jouw kids het daar mee eens? Laat het ons weten!

1. Film voor reizigers met kinderen: ‘Lion‘ (2016)
‘Lion‘, oftewel ‘een schot in de roos’. Onze kinderen, en wij met hen, hebben van begin tot einde aan de buis gekluisterd gezeten bij deze film. Tijdens ‘Lion’ kijk je mee over de schouder van ‘Saroo’ die als 5-jarig jongetje door een ongelukkige toevalligheid verdwaalt in de straten van Calcutta, India. Wonder boven wonder komt hij ongeschonden uit deze tocht waarna hij geadopteerd wordt door een Australisch stel.
De zoektocht van de geadopteerde Saroo naar zijn biologische ouders is ontroerend. Wij waren onder de indruk van de cast, de ontknoping en de volledige verhaallijn. De beelden die voorbij komen uit diverse continenten bieden een mooie ingang om met kinderen te praten over armoede en cultuur. Wil je een ‘echt’ verhaal zien dat door je beeldbuis recht in kinderharten terecht komt? Kijk dan met het hele gezin naar ‘Lion’.

Bekijk de trailer op YouTube!
Onze kinderen beoordelen deze film met 5 sterren
2. Film voor reizigers met kinderen: ‘La vita davanti a sé’ (2020)
De straten van Bari, dé Sophia Loren in de hoofdrol, een onwaarschijnlijk mooie soundtrack van Laura Pausini; de verwachtingen zijn hoog gespannen wanneer wij aan deze film beginnen. Madame Rosa (Sophia Loren) ontfermt zich als voormalig prostitué over 12-jarige Senegalese ‘Momo’ die de sterren van de hemel speelt. Beide hoofdrollen gaan gebukt onder een traumatisch verleden welke wat ons betreft nog iets meer uitgediept had mogen worden.
De invloed van scenarist Ugo Chiti, die ook meeschreef aan maffia-epos ‘Gomorra’, is duidelijk voelbaar wanneer we zien hoe Momo zich opwerkt als piepjonge drugsdealer. De traagheid en het gebrek aan onvoorspelbare wendingen zorgen ervoor dat ‘La vita davanti a sé’ tegen een filmhuis-editie aanschuurt. Dat laatste maakte het onze kids lastiger geboeid te blijven. De filmlocaties, de acteurs en de potentie die schuil gaat in de uitwerking van de verhaallijn, maken veel goed.

Bekijk de trailer op YouTube!
Onze kinderen beoordelen deze film met 3 sterren
3. Film voor reizigers met kinderen: ‘Captain Fantastic’ (2016)
Vader Ben voedt zijn zes kinderen, behoorlijk controversieel, op in de bossen van de Pacific Northwest. Het gezin is volledig zelfvoorzienend, bestaande uit getrainde jagers en hoog opgeleide kinderbreinen. De humor spreekt direct aan en geeft de film een bijzonder randje. Een dramatische gebeurtenis doet het gezin besluiten de confrontatie met de buitenwereld aan te gaan. ‘Captain Fantastic’ is een broeinest voor een dialoog over normen en waarden, ethiek en ouderschap.
Onze kinderen genieten van de verschillende karakters, maar zeker ook van de heerlijk ongemakkelijke situaties en prachtige plekken die worden getoond. Wellicht zoekt de regisseur de grenzen op in het geloofwaardige en is het soms net ‘too much’, maar ons gezin bestempelt ‘Captain Fantastic’ als interessant, grappig en ontroerend.

Bekijk de trailer op YouTube!
Onze kinderen beoordelen deze film met 5 sterren
4. Film voor reizigers met kinderen: ‘Rabat’ (2011)
Boezemvrienden Nadir, Abdel en Zakaria starten hun roadtrip naar Rabat (Marokko) in Amsterdam. Nadir stevent af op een gearrangeerd huwelijk welke hij vastbesloten is te sluiten om zijn vader te plezieren. Zijn toekomstige bruid heeft Nadir nog nooit ontmoet. Dit verhaal gaat over vriendschap, toekomstplannen en ontmoetingen tussen verschillende werelden. Wij bestelden deze film bij ‘Pathé Thuis’ waar het niet mogelijk is de film te laten ondertitelen. Een deel van de dialogen waren daarom lastig te volgen waardoor onze kids met momenten afhaakten.
De dialoog binnen ons gezin kwam wel degelijk op gang wanneer het drietal schofterig wordt behandeld door de Spaanse politie vanwege kleur en afkomst. Er rijst afschuw en verbazing bij ons op de bank. Maikel en ik hebben het meest genoten van de subtiele schets van drie jongemannen die een balans proberen te vinden tussen het eren van roots en het invullen van een Europese toekomst. Bekijk ‘Rabat’ samen met je kids voor een inkijk in een andere cultuur, de toffe beelden van de roadtrip en voor een vruchtbare discussie over uithuwelijking en discriminatie na afloop.

Bekijk de trailer op YouTube!
Onze kinderen beoordelen deze film met 3 sterren
5. Film voor reizigers met kinderen: ‘Adú’ (2020)
Geen ‘feelgood’, maar kei harde reality. Een Spaanse reservaatbeheerder en zijn verslaafde dochter in Kameroen, een groep agenten die betrokken raakt bij een dodelijk incident bij de grens tussen Spanje en Marokko en 6-jarige Adú die met zijn zus geweld en armoede in Afrika probeert te ontvluchten. Qian betitelt de film als een ‘een verhaal over leven en dood in Afrika’. De prachtige beelden van het Afrikaanse continent verfleuren de boel, maar over de hele linie word je gegrepen door de wat de hoofdpersonen meemaken.
Het aan elkaar knopen van de drie verhaallijnen lijkt minder geslaagd, maar wellicht ook minder relevant. Immigratie, cultuur, landschap en overlevingsdrang; het passeert allemaal de revue. ‘Adú’ is prachtig gefotografeerd, doordacht en boeiend van begin tot eind. Hoe het thema ‘racisme’ wordt neergezet in de film laten we hier nu buiten beschouwing omdat wij ons doel op de bank wederom hebben bereikt. Zinnige dialogen en toch een beetje op reis vanuit de huiskamer.

Bekijk de trailer op YouTube!
Onze kinderen beoordelen deze film met 4 sterren
Op zoek naar meer activiteiten met kinderen die interessante gesprekken opleveren? Klik dan hier!