5x Tips Cinque Terre met kinderen

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Was je eerder nog niet verliefd geworden op Italië? Dan word je dat op slag wanneer je ‘Cinque Terre’ bezoekt. De dorpjes laten zich vertalen naar ‘vijf landen’ en staan sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De zee, romantische baaitjes, eten en drinken zoals dat alleen in Italië kan, gekleurde huisjes en diverse watertaxi’s….. Mag ik aan je voorstellen, de vijf dorpjes waaruit Cinque Terre bestaat, met allemaal een fantastische reputatie: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Cinque Terre zijn onderdeel van het grotere ‘Nationaal Park Cinque Terre’ en goed te bereiken met de boot of met de trein. Onder het National Park wordt ook een deel van de zee, het binnenland en de wandelpaden geschaard. Als je weet waar je moet zijn, is dit een heerlijke bestemming voor een vakantie met kinderen. Wij hebben twee dagen uitgetrokken voor het bezoeken van alle Cinque Terre; wij vonden dit een prettig een tempo. Stai arrivando?

Vervoer Cinque Terre

Cinque Terre is volledig autovrij. Je kunt, afhankelijk van waar je verblijft, je auto daarom het beste parkeren in La Spezia of Levanto. Wellicht overnacht je in één van deze gezellige dorpjes en pak je vanuit daar de trein. Check deze link voor alle parkeertips om en bij Cinque Terre. Later in dit artikel vind je meer tips over het overnachten in de buurt van Cinque Terre.

Wanneer je met de trein reist tussen de dorpjes, wat aan te raden is, bedenk dan van tevoren welke dorpjes je die dag gaat bezoeken. De reistijd tussen de Cinque Terre bedraagt niet meer dan een paar minuten en een losse ticket kost € 4,00 per stop. Ga je fanatiek op en neer reizen, gebruik dan de ‘Cinque Terre Card’ voor € 16,00 per dag. Hiermee maak je onbeperkt gebruik van de treinen tussen alle dorpjes (augustus 2020).

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Cinque Terre Card

Bestel de ‘Cinque Terre Card’ van tevoren online via deze link of blijf flexibel en koop de kaart op het treinstation. De kaart is online duurder dan op een station. Belangrijk! Op alle treinstations staan apparaten om de kaart af te stempelen; doe dit voordat je in de trein gaat zitten. Word je gecontroleerd door een conducteur en staat er geen datumstempel op de kaart, loop je het risico beboet te worden voor € 50,00. Italianen helpen je hier graag mee, dus vraag er gerust naar wanneer je op het station wacht op de trein.

Alle kustdorpen, behalve Corniglia, liggen aan het water. Als het water niet te wild is, kun je je tijdens de zomermaanden ook per boot laten vervoeren tussen de dorpen. Bekijk deze link voor het actuele bootschema. Stap op in Monterosso al Mare, Vernazza, Manarola, Riomaggiore, La Spezia, Portovenere of Levanto. Boottickets koop je op locatie en kost tussen de € 6,00 voor de kortste reis tot € 35,00 voor een dag onbeperkt heen en weer varen tussen La Spezia en Levanto (augustus 2020).

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Wandelpaden Cinque Terre

Het beroemde wandelpad ‘Sentiero Azzurro’ verbindt de vijf dorpen van Cinque Terre, is ongeveer 11 kilometer lang en kost je ongeveer 5 uur om volledig uit te lopen. Wandelen in Cinque Terre is zeker niet alleen voor sporters. Wil je met de kinderen een korte wandeling maken? Betreed dan de ‘Via dell’Amore’ dat loopt van ‘Riomaggiore’ naar het naburige dorpje ‘Manarola’. De wandeling kost je ongeveer 30 minuten; natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je je laat verleiden door de prachtige uitzichten.

In de zomer van 2020 bezochten wij Cinque Terre; helaas waren op dat moment alle wandelpaden wegens restauratie gesloten. Mocht je je wandelend verplaatsen tussen de dorpjes, wat wij negen jaar eerder gelukkig wel hebben kunnen doen, check dan welke paden open zijn. Om de wandelpaden van het National Park te mogen gebruiken, heb je óf een Cinque Terre Trekking Card (€ 7,50 per dag) of een Cinque Terre Card (€ 16,00 per dag) nodig. Bij die laatste mag je ook de treinen gebruiken, zoals hierboven staat beschreven.

5x Tips Cinque Terre met kinderen

1. Monterosso al Mare

Reis je naar Cinque Terre af voor het zeewater en de aanlokkelijke stranden? Dan is ‘Monterosso al Mare’ the place to be. Met recht de grote trekpleister voor zonaanbidders. Wanneer je met een voet de trein uitstapt, zet je de andere voet op het strand. De ‘Fegina’-boulevard is het startpunt voor iedere toerist die op zoek gaat naar een perfect plekje aan het heerlijke strand. Waar je bij de andere vier dorpjes een kuststrook vindt die vooral bestaat uit rotsen, kun je op Monterosso al Mare ook terecht voor een paar relaxte uurtjes op een zandstrand.

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Het strand van Monterosso al Mare staat ook bekend om de parel die uit het water steekt en direct opvalt wanneer je uit de trein uitstapt. Ik heb het natuurlijk over de ‘Scoglio di Monterosso’; deze gigantische rots ligt recht aan het strand en is vooral populair onder jongeren die vanaf de top van de rots in het water springen.

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Loop een stukje naar links, loop door de tunnel en ontdek daar nog veel meer moois! Je vindt hier onder een ander klein keienstrand dat gratis toegankelijk is; je kunt je handdoek neerleggen op de rotsen die aan de voet van de ‘Torre Aurora’ liggen. Bereik binnen enkele ogenblikken het historische centrum wat een Italiaans genot op zichzelf is. Misschien hadden we hier wel de meeste moeite om te kiezen tussen alle sfeervolle, schattige barretjes en restaurants.

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Borrelen doe je bij ‘Midi Bar‘ in het oude centrum en dineren doe je bij de buren ‘Emy’s way. Bestel bij de eerste een verfrissend drankje en de borrelplank volgt vanzelf. Ga voor heerlijke visgerechten, pasta’s en lasagnes naar de buren. Struin vervolgens door het pittoreske centrum en aanschouw de kerk ‘San Giovanni di Battista’. Wij zijn tot de schemer blijven hangen in dit kustdorpje en eindigden met een ijsje op het strand toen de zon zakte. Mooier wordt het niet…..

5x Tips Cinque Terre met kinderen

2. Vernazza

Wat een plaatje! Waarschijnlijk herken je de grotere haven, de witte kerktoren en de omhelzende baai van diverse foto’s van Cinque Terre. Terecht wordt hier menig plaatje geschoten. Vernazza is het enige dorpje van de Cinque Terre dat een plekje heeft gekregen op de lijst van ‘Borghi più belli d’Italia’.

5x Tips Cinque Terre met kinderen

De legende gaat dat de kerk ´Santa Margharita d’Artiochia´ zo dicht aan zee ligt omdat één van de vissers precies op deze plek een houten kistje heeft gevonden met daar het vingerkootje van ´Santa Catherina´. Het vingerkootje werd onvindbaar nadat een storm de bewaarplaats van het vingerkootje verwoestte. Het kistje met hierin het vingerkootje dook jaren later miraculeus weer op, op de plek waar de visser het ooit eerder had gevonden. Daarom werd juist op deze plek een nieuwe kerk gebouwd, waar het vingerkootje van de heilige Catherina nog altijd te vinden is. Vraag een local naar dit verhaal en ze zullen het met liefde met je delen!

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Klim, ook in de zomermaanden, naar de top om ´Castello Doria´ te aanschouwen. Prachtige vergezichten en oude stadsmuren verwelkomen je wanneer je naar boven bent geklommen. Tijdens de tocht naar boven, kom je een authentieke pizzabakker bij ‘Piadiamo‘ tegen die met veel plezier een vers lunch bereidt. Eet jouw bestelling op in deze oude mini grot of laat het inpakken en geniet aan het water van deze heerlijkheden. Badpak en zwembroek heb je natuurlijk onder je kleding aan zodat je na een heerlijke lunch of Italiaanse tussendoortje kunt afkoelen in de zee.

5x Tips Cinque Terre met kinderen

3. Corniglia

Hoog, klein en bijzonder! Voor iedere dag van het jaar, mag je een traptrede trotseren. De klim naar het centrum van Corniglia, bestaande uit 365 traptreden, is de moeite waard. Geniet van en fotografeer de fantastische uitzichten en spot de terrassen met wijnstokken onderweg. Was je hier niet gekomen om je conditie te verbeteren? Geen zorgen; een shuttlebusje staat klaar om toeristen te droppen in het centrum van het enige dorpje dat niet direct aan het water ligt. 

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Corniglia is door haar bijzondere ligging vaak het eerste kustdorpje dat wordt overgeslagen door de grote massa. Laat dat nu net een argument zijn om de kids hier juist wel mee naar toe te nemen. De straatjes zijn minder overlopen, koel en smal. Loop om de kapel van de ‘Flagellanti San Catarina’ heen op het centrale plein en kom uit op het heuse balkon van Cinque Terre. 

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Een andere bezienswaardigheid die de moeite waard is te bekijken, is de kerk ‘San Pietro’ aan de andere van het dorpje. Chillen en een heerlijke, frisse limonade drinken in een prachtige tuin doe je bij ‘KM0‘ waar je automatisch langskomt als je het dorpje afstruint. De meest originele souvenirs en authentieke spulletjes vind je bij ‘MG5terre‘.

5x Tips Cinque Terre met kinderen

4. Manarola

Het fotogenieke Manarola is een plaatje. Wanneer je het kustdorpje van een afstand aanschouwt, herken je waarschijnlijk de foto’s en uitzichten die je online voorbij ziet komen van Cinque Terre. Het haventje van Manarola ligt lager en bestaat uit diverse rotsformaties. De rotsen dienen op hun beurt als springplank of ligbedje voor toeristen en locals die het water opzoeken. Spring, samen met de kinderen indien zij goed kunnen zwemmen, van de rosten af! Zwem tussen de rotsen, gekleurde vissen en ruwe begroeiing. Prachtig!

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Wat doe je verder in Manarola? Rondlopen, ijsjes eten en je ogen de kost geven natuurlijk! Na al het gespetter is de tijd voor een welverdiende lunch of een ‘aperitivo’. Dat doe je in Manarola eigenlijk maar op één plek en dat is bij ‘Nessun Dorma. Het uitzicht is fan-tas-tisch! Je zult niet de enige zijn die hier graag komt om te eten en te drinken. Wij hebben in het hoogseizoen ongeveer 20 minuten in de rij gestaan. We stonden onder witte parasols in de rij, samen met goed gehumeurde reizigers en met uitzicht op de haven. Er bestaan ergere dingen, nietwaar? De heerlijke bruschetta’s, de verse meloen met ham, de verfrissende drankjes, de fijne sfeer en het uitzicht, doen je de wachttijd onmiddellijk vergeten. Wat een toffe plek!

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Als je maag nog een klein plekje over heeft, loop je naar de andere kant van het dorpje om een ijsje te halen bij ‘Gelateria 5terre. Kies voor glutenvrij of veganistisch ijs, een milkshake, pannenkoeken of een smoothie. Alles wordt huisgemaakt. Wij zochten een rustig steegje op en hebben op de Italiaanse trappen genoten van ons heerlijk ijsje.

5x Tips Cinque Terre met kinderen

5. Riomaggiore

Riomaggiore kom je als eerste tegen vanuit het Zuiden, aan de kant van La Spezia. Door middel van een tunnel wordt het centrum van het kustdorpje gescheiden van het treinstation en de kade. Je bezoekt dit authentieke vissersdorpje vanwege haar schoonheid, het schattige kiezelstrand en het hoger gelegen uitkijkpunt. Ruik maar eens goed; dringt de geur van verse vis ook jouw neus welkom binnen? De Italiaanse sfeer is hier goed bewaard gebleven en je zult hier minder winkeltjes en prularia aantreffen.

5x Tips Cinque Terre met kinderen

In Riomaggiore begint de ‘Via dell’Amore’, een prachtig wandelpad dat bekend staat om de romantische sfeer en prachtige landschappen. De wandeltocht van ongeveer 20 minuten brengt je naar Manarola. De gekleurde, Ligurische huisjes, karakteristiek voor Riomaggiore, contrasteren ontzettend mooi met het zeewater. Het kijken naar het bootverkeer en alle bedrijvigheid, onder het genot van een verse koffie of Italiaans wijntje, is een activiteit op zich. De kinderen vermaken zich in het water dat ondiep begint en langzaam dieper wordt. Het springen van de rosten blijft oneindig interessant natuurlijk; ook voor papa trouwens 😉. 

5x Tips Cinque Terre met kinderen

Benieuwd naar wat wij meemaakten in Italië? Klik dan hier & hier!

1 thought on “5x Tips Cinque Terre met kinderen”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.