10x Tips voor tijdens jouw zwangerschap

1. Het aankondigen van jouw zwangerschap op een originele manier

Wanneer, hoe en waar je dit bijzondere nieuws ook deelt met familie en vrienden; het zorgt voor een onvergetelijke herinnering voor iedereen die er bij is. Wij wilden het nieuws vooral delen op een manier die bij ons gezin past. Dat betekende in ons geval een manier die niet te veel voor de hand ligt, dansend en met de nodige voorpret. Ook moest het èchte verrassing zijn voor ‘family & friends’ en dat bleek de echte uitdaging :P. De eerste 12 weken de lippen stijf op elkaar gehouden en vervolgens het babynieuws groots gevierd. Een feestelijke, zomerse start van onze zwangerschap!

2. Film en/of fotografeer (stiekem) de reactie van jouw familie en vrienden wanneer je het babynieuws deelt

Ja, je moet met een goed verhaal komen. Bij iedere vriendin, collega of kennis verzon ik een passende smoes waarom ik een telefoon met filmpje onder de neus drukte. Met een tweede telefoon filmde ik zo sneaky mogelijk de onbetaalbaar mooie reacties. Niet alles is even steady gefilmd of vanuit de beste hoek, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Zeer aan te raden 😊.

3. Samen met jouw baby in je buik naar muziek luisteren

Vanaf maand vijf kan je baby al horen. Vanaf maand acht kunnen baby’s zelfs onderscheid maken tussen verschillende soorten geluid zoals de hartslag van de moeder, het bewegen van het vruchtwater, stemmen en liedjes. Ik maakte in het begin van de zwangerschap al een playlist op Spotify met zes rustige, ontspannende liedjes. Drie keer per week zet ik de koptelefoon op mijn buik en genoot van de reactie van ons kindje in mijn buik. Het effect is dat ik echt tijd nam om, met hulp van muziek, contact te maken met de buik en de baby. Volgens onderzoekers werkt dit ritueel ontspannend voor moeder en kind en komen er hormonen vrij die een rustgevend effect hebben op je kindje. Ook is aangetoond dat baby’s na hun geboorte muziek kunnen herkennen die ze in de buik hebben gehoord. Vaak zorgt deze muziek ervoor dat baby’s tot rust komen, omdat ze door de muziek worden herinnerd aan de veilige tijd in de buik. Doen dus!

4. Houd een dagboek bij tijdens de zwangerschap

Houd een dagboek bij. Foto’s en filmpjes draaien al snel om de buik, de andere kinderen of wat dan ook met jullie ongeboren baby te maken heeft. In een dagboek noteer je data die je je over een jaar niet meer voor geest kunt halen. Wekelijks schrijf ik over welke dag ik misselijk was, wat ik voelde, hoe het bij de verloskundige was of welke pijntjes erger werden naarmate ik dikker werd. Ook schrijf ik op waar ik bang voor ben, waarover ik twijfel en welke naam we hebben uitgekozen. Niemand leest in het dagboek; het is iets van mij en straks voor ons kindje om ooit terug te lezen. Ik kreeg dit dagboek van mijn moeder en mijn zusje; een schot in de roos! Niet te zoet, niet te flauw, maar vooral realistisch en humoristisch. Als je wilt schrijven tijdens jouw zwangerschap, bestel dan dit dagboek 😊.

5. Maak foto’s! Ben je de selfie-stand beu? Duik dan met een fotograaf het bos, de duinen of de fotostudio in voor een ware ‘zwangerschapsshoot’.

Als er één cliché waar is over zwanger zijn, is dat de tijd erg snel gaat tijdens de zwangerschap. Toen ik me besefte dat het maken van een timelaps, een groeidagboek of een dagelijkse foto van mijn buik wel geinig zou zijn, was ik al 30 weken zwanger. Too late dus! Als alternatief zijn we met het hele gezin foto’s gaan maken in het bos bij ons in de buurt. Extra leuk als de kids al wat ouder zijn en zelf achter de lens kruipen. Een paar weken later deed mijn zusje mij een shoot cadeau van fotografe Floor Scheepers.

Wederom; beiden onvergetelijk!

6. Bewaar de kaarten die je ontvangt om je te feliciteren met de zwangerschap in een ‘bewaarbundel’ van Studio Ins & Outs

Dan is ‘the big word out’ en mag de hele wereld weten dat je zwanger bent! Collega’s, vrienden en buren overladen je waarschijnlijk met kaarten om je te feliciteren en wat is het tof om dat allemaal te bewaren. Vaak schrijven familie en vrienden de meest hartelijke wensen op deze kaarten voor jullie baby welke je misschien op latere leeftijd nog wilt laten zien aan jullie kindje. Deze ‘bewaarbundel’ is ideaal voor kaarten in verschillende maten. Nummer twee is voor de kaarten die je krijgt wanneer de baby is geboren, nummer drie voor de eerste knutselwerkjes en ga zo maar door :). Bestel met 10% korting door de code NEXTDOOREN10 te gebruiken wanneer je afrekent. Enjoy! 

7. Vraag een gratis kraampakket aan zorgverzekering

Verwacht geen pretpakket met schattige cadeautjes voor je baby; die krijg je waarschijnlijk van familie of vrienden wel 😉. Eigenlijk altijd wanneer je aanvullend bent verzekerd, stuurt jouw zorgverzekeraar jou een gratis kraampakket toe nadat je deze online hebt aangevraagd. In het kraampakket zitten medische artikelen en verzorgingsproducten die vooral bij een thuisbevalling nog wel eens van pas zouden kunnen komen.

Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, blijft er daarom vaak een groot gedeelte van je kraampakket ongebruikt. Je kunt dit weggooien, maar je kunt de overgebleven materialen ook doneren aan ‘Stichting Baby Hope’. De stichting zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Doel is meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s levend en wel tegen zich aan kunnen drukken. Beter kan het niet terecht komen, toch?

Stichting Baby Hope

8. Kies twee of drie vertrouwenspersonen bij wij jij informatie inwint over bevallen

Wat een stortvloed aan informatie die over je heen komt wanneer je zwanger bent! Magazines, nieuwbrieven, websites, boeken, tv-programma’s en dan nog maar niet te spreken over al die ongevraagde adviezen van bekenden en vreemden. Iedereen lijkt wel een baby-expert….. Hoe vind je je weg hierin? Ik spreek voor mezelf wanneer ik zeg dat ik te veel heb gelezen. Wanneer ik besloot naar twee of drie vrouwen ‘te luisteren’ die nagenoeg dezelfde kijk hebben op bevallen als ik, kon ik tips en adviezen weer waarderen. Dit hoeven zeker niet per se de vrouwen te zijn die het dichtst bij je staan. Ik ben hen nog steeds dankbaar voor het delen van hun ervaringen en eerlijke, nuchtere kijk op zaken.

Daarnaast is mijn zusje de rots in de branding die zich als kersverse tante opwierp om mij te helpen met alles, maar dan ook echt met alles.

9. Laat je partner je buik iedere avond insmeren met crème

‘Wat kun je lichamelijk overhouden aan de zwangerschap’, zo koppen angstaanjagend veel artikelen in diverse magazines voor aanstaande moeders. Eén van de onderwerpen waarover ik te veel heb gelezen 😉. In mijn ogen staat striae in de top 3 van ‘worst nightmares’ op dit vlak omdat het vrijwel zeker is dat dit niet verdwijnt nadat je kindje is geboren. Volgens verloskundigen kun je er niet zo veel tegen doen omdat striae onderhuidse littekens zijn en als je striae krijgt, is het dikke, vette pech. Een aantal fora online zullen je vertellen dat het smeren van crème op de zwangere buik naar alle waarschijnlijk de kans op striae verminderen met een x percentage.

Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewezen ingrediënt dat striae voorkomt. Toch lees je in de titel van dit stukje tekst dat ik je aanspoor dit wel te doen. Dermatologen schrijven namelijk dat het lijkt alsof het soepel houden en zacht masseren van de huid een positief effect kan hebben. Voor ons werd dit een ritueel voor het slapen gaan tot aan de bevalling vanaf de vierde maand in de zwangerschap. Ik werd gemasseerd door manlief met een lekker ruikende olie of crème en de baby reageerde enthousiast op de handen van papa. Gezellig dus; een intiem momentje met z’n 3-en en wie weet dit er toch voor gezorgd dat ik uiteindelijk geen last heb gekregen van striae 😉.

Onderstaande drie producten heb ik gebruikt tijdens de zwangerschap en ze bevielen me allemaal goed.

Zwitsal Mama Buikbalsem
Palmer’ s Cocoa Butter Formula Anti-Striae
De Tuinen Zwangerschapsolie

10. Sprokkel de babykamer bij elkaar en neem hiervoor de tijd

Een ander fenomeen dat ik ervaarde toen ik met de wereld had gedeeld dat ik zwanger was, was het idee van mijn omgeving van een uitgestippelde volgorde en een ongekend volume aan dezelfde vragen die me constant werden gesteld. Zo is mij ontelbare keren gevraagd wanneer en hoe wij het geslacht van de baby bekend zullen maken, welk formaat luiertaart ik in gedachte heb en wanneer de babykamer klaar is. Voor dat laatste hebben we de tijd genomen en dat kan ik iedereen aanraden. Wekelijks, soms om de week, sprokkelden we een nieuw item voor de kamer waar voorlopig zoet mee waren.

We hebben afgewogen waaraan we meer en minder geld willen uitgeven. Zo hebben we duurder behang van Pimpelmees besteld en de commode voor € 25,00 via Marktplaats opgehaald in Eindhoven. Het vinden van een eigen stijl die bij jullie past en het door de weken heen sprokkelen van spullen, is super tof om samen te doen. Neem dus je tijd en doe het op jouw manier!

Waar waren wij super blij mee vlak na de geboorte van Elena? Lees het hier. Als kersverse moeder op zoek naar je ‘stamgevoel’? Lees er hier over! 

1 thought on “10x Tips voor tijdens jouw zwangerschap”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.